Isala is een van de vijf ziekenhuizen met een ‘slimme’ scanner

De nieuwe scanner wordt bij Isala binnengereden
Foto: Isala Klinieken Zwolle

ZWOLLE – Het Isala-ziekenhuis in Zwolle kan kleinere tumoren bij patiënten sneller opsporen door een nieuwe digitale scanner. De PET/CT-scanner die nu een digitale vorm heeft aangenomen, kan zo kanker in een eerder stadium zien. Isala is één van de vijf ziekenhuizen wereldwijd die deze nieuwe scanner heeft.

Isala werkt al sinds eind 2015 samen aan het doorontwikkelen van deze technologie. De zichtbaarheid van zeer kleine tumoren en uitzaaiingen wordt hiermee sterk verbeterd. De nucleair geneeskundige kan kanker zo nauwkeuriger en in een eerder stadium opsporen, waardoor de arts zijn patiënten gerichter en effectiever kan behandelen. Hoe vroeger een tumor wordt opgespoord, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is.

De PET/CT scanner maakt de stofwisseling in het lichaam zichtbaar en meetbaar. Bij tumoren en ontstekingen is de stofwisseling verhoogd. Voor het maken van een PET/CT scan wordt eerst een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten bij de patiënt. Deze stof bindt zich aan weefsel met een verhoogde stofwisseling. Vervolgens worden foto’s gemaakt met de PET/CT scanner, waarop de tumoren en eventuele uitzaaiingen zichtbaar zijn.

Van analoog naar digitaal

De digitale PET scanner heeft veel betere en snellere detectoren dan de huidige analoge PET scanners*, met een hogere beeldkwaliteit en betrouwbaardere diagnoses als resultaat. Dat betekent ook dat de patiënt minder radioactieve stof toegediend kan krijgen.

Cardiologisch onderzoek

De digitale PET/CT scanner kan ook ingezet worden voor cardiologisch onderzoek binnen het Isala Hartcentrum. De verwachting is dat deze nieuwe scanner de opsporing van cardiologische aandoeningen verbetert, bijvoorbeeld bij een afwijkende doorbloeding van de hartspier. Deze toepassing wordt in nauwe samenwerking met Isala Hartcentrum en Philips verder geoptimaliseerd.

Verdere optimalisatie

Philips en de afdeling Nucleaire geneeskunde van Isala werken nauw samen om met technische innovaties de zorg te verbeteren. De afgelopen twee jaar testte de afdeling Nucleaire Geneeskunde een prototype van deze digitale PET/CT scanner en deelde de resultaten met Philips voor verdere optimalisatie van het definitieve systeem. Hierdoor beschikt Isala Oncologisch centrum nu over deze scanner die klaar is voor gebruik. In de volgende fase van de onderzoeksamenwerking hoopt het onderzoeksteam, bestaande uit nucleair geneeskundigen, technisch geneeskundigen en klinisch fysici, het gebruik van de scanner verder te optimaliseren, waardoor tumoren en onder andere zuurstoftekort in de hartspier nog sneller en nauwkeuriger kunnen worden onderzocht.

'
article
7639
Isala Zwolle kan kleinere tumoren sneller opsporen met 'slimmere' scanner
ZWOLLE – Het Isala-ziekenhuis in Zwolle kan kleinere tumoren bij patiënten sneller opsporen door een
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/7639/isala-is-vijf-ziekenhuizen-ee-slimme-scanner/
2017-10-03T12:03:09+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2017/10/03180216/Philips-transport-intern.jpg
nieuws