Inbrekers zijn weer meer actief dan de coronajaren

Een inbreker slaat zijn slag
Een inbreker slaat zijn slag
Foto: Pixabay

Het aantal woninginbraken is voor het eerst in jaren gestegen. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers zeven procent vaker toe dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse op basis van politiecijfers. In Zwolle werd in deze periode 105 keer ingebroken.

Volgens de politie is er sprake van “een direct verband” met de coronamaatregelen. Veel mensen werkten thuis. “In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar”, aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.

Met name in Drenthe (+41 procent), Flevoland (+35 procent) en Overijssel (+28 procent) wordt tot dusver dit jaar fors vaker ingebroken, vergeleken met 2021. Limburg (-8 procent) en Zuid-Holland (-1 procent) kennen juist een daling.

Op gemeenteniveau valt met name het Drentse Meppel op. Tot en met september werd hier negentig keer ingebroken, in dezelfde periode vorig jaar ging het om slechts negen keer. Ook in Montfoort (provincie Utrecht) en Achtkarspelen (Friesland) was sprake van een verviervoudiging van het aantal inbraken, hoewel het in deze gemeenten wel slechts om kleine aantallen gaat.

Relatief gezien sloegen inbrekers de afgelopen negen maanden het vaakst toe in Laren, Meppel, Bloemendaal en de gemeente Gooise Meren.

Overigens ligt het aantal inbraken ondanks de stijging nog wel altijd veel lager dan in eerdere jaren. Zo werden er vijf jaar geleden nog ruim dubbel zo veel inbraken geregistreerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen