Netbeheerders: om massale energieafsluitingen te voorkomen zijn snel afspraken nodig

Afsluiten van het gas dreigt voor veel huishoudens
Afsluiten van het gas dreigt voor veel huishoudens
Foto: Sittard Geleen Nieuws

Meer dan een miljoen huishoudens dreigen deze winter in de kou te komen staan als ze de energierekening niet meer kunnen betalen. Netbeheer Nederland waarschuwt hiervoor en zegt dat de politiek en energiebedrijven snel goede afspraken moeten maken om dit te voorkomen.

De wettelijke taak is dat als energiebedrijven een consument willen laten afsluiten, dan krijgt de netbeheerder het verzoek om dat uit te voeren. Om massale afsluitingen te voorkomen moet er wat gaan gebeuren. Er moeten afspraken worden gemaakt wat te doen voor mensen die dreigen te worden afgesloten. De kans bestaat dat tussen de 670.000 en 1,3 miljoen huishoudens moeite krijgen om de noodzakelijke rekeningen van gas en licht te kunnen betalen. Dit zou een rampscenario betekenen voor deze huishoudens.

De prijs van een aansluiting verschilt per netbeheerder. De tarieven zijn te raadplegen op de website van de netbeheerder. Een eenvoudige elektriciteitsaansluiting kost ongeveer 750 euro. Een aardgasaansluiting kost maximaal 250 euro. Daarnaast komen de kosten van heraansluiting van zo’n honderd euro.

De ‘Regeling afsluitbeleid is hierin leidend om kleinverbruikers af te sluiten. Het komt er op neer dat een energiebedrijf eerst moet waarschuwen en dan kan een betalingsregeling worden afgesproken. Maar, de energiebedrijven zijn niet verplicht om een betalingsregeling af te spreken en dan moet de consument naar de gemeente voor schuldhulpverlening. Met dit bewijs mag het energiebedrijf niet afsluiten. Dit moet binnen tien dagen. Ook als het twee dagen of langer vriest mag er niet worden afgesloten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen