Zwollenaar Berend Oosterhuis schrijft als bokscoach het boek Spreken is zilver, boksen is goud

Voormalig (kick0bokser en schrijver Berend Oosterhuis
Voormalig (kick0bokser en schrijver Berend Oosterhuis
Foto: Van Duuren Management

“Vechtsport als middel kan veel in mensen losmaken, en daar wil je zorgvuldig mee omgaan. In die zin is het net als vuur: als je niet oppast, ontstaat er brand. De kunst is dus dat vuur te beheersen en er mooie dingen mee te doen.” Met die metafoor opent Zwollenaar Berend Oosterhuis zijn boek Spreken is zilver, boksen is goud dat vandaag is verschenen.

Het eerste Nederlandse boek op gebied van vechtsport als leerinterventie. In zijn boek vertaalt Berend Oosterhuis, directeur van Bokscoaching in Zwolle, zijn jarenlange ervaring als (kick)bokser, trainer en coach naar een praktische methode, die handvatten en heldere kaders geeft om de vechtsport verantwoord en effectief in te zetten in coachings- en trainingstrajecten.

Boksen is niet alleen een populaire en uitdagende work-out, maar ook een bewezen, effectieve behandelmethode. We weten inmiddels veel over beweging als middel voor behandeling in de wereld van psychomotorische therapie. Maar daarin is nog weinig vastgelegd over vechtsport. Ondertussen is de vraag naar professionele begeleiders flink toegenomen. Goed begeleiden is echt een vak en bekwame coaches zijn harder nodig dan ooit, ondanks het grote aanbod in Nederland. Spreken is zilver, boksen is goud is het pakkende antwoord hierop.

Berend Oosterhuis: ”Niet meer achter woorden verschuilen.”

De veranderkracht van vechtsport is enorm. Een groeiende groep mensen heeft dan ook door dat vechtsport een potentieel zeer impactvolle manier van coachen is. Als trainers, coaches en therapeuten vechtsport inzetten als interventie, behalen zij betere resultaten. Verbaal sterke mensen kunnen zich namelijk nog wel eens achter hun woorden verschuilen, maar het lichaam liegt niet: door boksen te gebruiken als interventie komen moeilijk bespreekbare zaken veel eerder naar boven. De manier waarop iemand bokst, zegt veel over hoe hij functioneert: is hij angstig, afwachtend, aanvallend of juist te dominant?

Moet je zelf goed kunnen boksen om deze interventie in te zetten? Nee, aldus Oosterhuis. Wel moet je een zekere startbekwaamheid hebben. Het BOKS-coachingsmodel uit dit boek stelt je vervolgens in staat om methodisch te werken wanneer je vechtsport wilt inzetten als leerinterventie.

Bokscoaching is een jong vakgebied; en dus is er veel pionierswerk. De trial and error-aanpak komt veel voor. Dat is ook hoe Oosterhuis begonnen is. Met zijn boek wil hij anderen graag helpen om die fase over te slaan. Het is zijn ultieme bijdrage aan het professionaliseren van het jonge vakgebied van bokscoaching.

Berend Oosterhuis (Zwolle) is trainer, coach en directeur van Bokscoaching: het grootste bureau van Nederland als het gaat om het inzetten van vechtsport in training, coaching en therapie. Na duizenden uren op de mat, stapels boeken en veel opleidingen en cursussen heeft hij besloten om zijn kennis en ervaring te delen. Berend wil mensen raken en inspireren met zijn talent.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen