Vluchtelingen AZC Luttelgeest wachten uren bij IND met vragen over verblijfsvergunning, antwoorden blijven uit

De wachtende vluchtelingen Luttelgeest voor het IND-gebouw in Zwolle
De wachtende vluchtelingen Luttelgeest voor het IND-gebouw in Zwolle
Foto: Mohamed

”We zijn een vergeten groep vluchtelingen die doelloos in het AZC van Luttelgeest zitten”, zeggen de zo’n dertig vluchtelingen die staan sinds vanmorgen te posten voor het IND gebouw in Zwolle. Het enige wat ze willen is een gesprek over hun verblijfsvergunning. ”Het enige wat wij vragen is om onze dossiers te openen”, zegt een van de mannen.

De frustratie druipt van de – voor het merendeel mannen – af. Na uren wachten vragen ze of het zin heeft om te blijven wachten omdat niemand van de IND naar buiten komt. ”Er stonden wel mensen voor de ramen te kijken naar ons. Een man deed net of hij een mitrailleur had om ons neer te schieten”, zeggen ze. De mannen blijven relatief vrolijk onder hun situatie, maar dat blijkt schijn voor wie even verder vraagt. De mannen, vrouwen en kinderen uit onder meer Syrië en Jemen (waar een humanitaire crisis is) zijn al meer dan acht maanden en velen al meer dan een jaar in Nederland en zitten doelloos in het AZC. ”We kunnen en mogen helemaal niks, alleen maar wachten tot wij een gesprek krijgen met de IND.  Maar dat lukt absoluut niet. Vanuit het IND-gebouw wordt alleen geloerd en verder gebeurt er niets. Ook op vragen van de media wordt negatief gereageerd, niemand is bereikbaar.

Vergeten groep

”We zijn blijkbaar een vergeten groep”, zegt een van de vluchtelingen.  ”Het COA kan ook geen antwoorden geven op onze vragen. Dat kan alleen de IND en daar komen we niet binnen. Het enige wat wij willen is een gesprek met de IND om verder te kunnen met ons leven dan doelloos wachten in een asielzoekerscentrum. De mannen hebben een derde van hun leefgeld besteed een busreis om in Zwolle aandacht vragen voor hun situatie. ”We horen dat mensen uit andere opvangcentra wel hun gesprek krijgen, maar wij steeds maar niet. De vraag is waarom wij niet worden gehoord door het IND.”

Ahmad Alhourani zegt op de reacties die op facebook verschijnen: ”Ik ben een van de mensen daar, we zijn hier al meer dan een jaar en er komt geen actie met IND is dat eerlijk? We vragen degenen die een beetje menselijkheid hebben om solidair met ons te zijn.”

 

Mijke Bol van het IND zegt dat er inmiddels een gesprek is geweest met de vluchtelingen. Het gesprek duurde een kwartiertje. Bol zegt: ”We begrijpen de noodkreten van de mensen. Maar we kunnen nu geen toezeggingen doen. We hebben te maken met een groeiend aantal asielaanvragen. Dat is de verlate migratie door corona waardoor bij het IND op de tenen gelopen moet worden. Het duurt nu langer voor er duidelijkheid is. Daarbij is nu een derde van de aanvragen over de beslistermijn heen. Een onderzoek in een asielprocedure moet zorgvuldig en snel gebeuren. Daar hebben de vluchtelingen recht op. Zorgvuldig doen we, maar snel lukt op dit moment niet.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen