Actieve fietsers: maak van je fiets een snuffelfiets

Snuffelfietsers in Zwolle gezocht
Snuffelfietsers in Zwolle gezocht
Foto: Snuffelfiets

Wie met de regelmaat fietst en in Zwolle mee wil werken aan een pilot om de luchtkwaliteit te meten kan van de fiets een snuffelfiets maken. De fiets wordt uitgerust met een sensorkastje die de luchtkwaliteit meet.

Op dit moment wordt de luchtkwaliteit bepaald aan de hand van ingewikkelde rekenmodellen. Maar de echte lokale situatie is nog niet in kaart gebracht, door dit te meten en zelf data te verzamelen kan worden onderzocht hoe de kwaliteit is en of deze op bepaalde routes schoner is dan op een andere route. Op die manier kunnen betere maatregelen worden genomen zodat inzicht wordt verkregen wat schone routes zin. Door te fietsen draagt iemand bij aan een betere en schonere leefomgeving.

Voorwaarden

  • Iedere deelnemer doet op vrijwillige basis mee
  • Je woont/werkt/studeert in Zwolle en maakt minimaal drie keer per week gebruik van je fiets als vervoermiddel (hoe meer en hoe vaker je door de stad fietst, hoe beter).
  • Je bent bereid zelf het kastje regelmatig op te laden.
  • Je krijgt via de leverancier zelf inzicht in de door jou verzamelde data.
  • Je vindt het leuk om mee te werken aan een experimenteel project en draagt fietsen en schone lucht een warm hart toe.

Wie mee wil doen kan zich aanmelden. Er zijn in Zwolle 200 kastjes beschikbaar. Aanmelden kan via Wecity.nl/nl/snuffelfiets-zwolle. Zodra er een groep fietsers is wordt een uitgiftemoment gehouden om de kastjes te installeren en praktische informatie.

De privacy van de deelnemers is geborgd. Het sensorkastje verzameld anoniem luchtkwaliteit. Alleen de deelnemer kan in de eigen omgeving zien welke data is verzameld. De adresgegevens worden dus alleen gebruikt om van je fiets een snuffelfiets te kunnen maken. En deze worden niet gedeeld met derden.

Elke deelnemer krijgt een persoonlijke pagina en krijgt toegang tot een dataplatform, waar je de gefietste routes van alle sensoren terug zijn te zien. Daarnaast biedt de leverancier Civity elke deelnemer een persoonlijke pagina. Op deze persoonlijke pagina zijn de details te zien van de eigen routes.

De Snuffelfiets-sensor is zeer eenvoudig in gebruik. Het is niet nodig om de sensor aan of uit te schakelen want hij reageert op beweging. Op het moment dat je de sensor oppakt en in beweging komt, start de meting. En enkele minuten nadat je gestopt bent met bewegen stopt de meting. Wel zal je de sensor regelmatig bij moeten laden.

De snuffelfiets is een deelproject van het BITS-programma waar de gemeente Zwolle aan deelneemt. Het project is gefinancierd met Europese subsidies en dient ter bevordering van fietsgebruik, fietsveiligheid en fietskwaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen