‘Kamp van Koningsbrugge’ voor Deltionstudenten opleiding Veiligheid en Vakmanschap

Marcheren is een van de activiteiten waar de studenten worden onderworpen
Marcheren is een van de activiteiten waar de studenten worden onderworpen
Foto: Deltion College

Het wordt een soort Kamp van Koningsbrugge voor de studenten Veiligheid en Vakmanschap op 17 juni. Dan gaat voor de eerste keer VeVa Marcheert van start. In Zwolle marcheren 160 Deltionstudenten Veiligheid en Vakmanschap twee routes door Zwolle. De studenten van de opleiding Grondoptreden marcheren een route van 19 kilometer en de studenten VeVa Beveiliging, Logistiek, Techniek en Zorg krijgen een route van 15 kilometer voor de kiezen. Beide groepen komen rond 12.00 uur aan bij het oorlogsmonument in het Ter Pelwijkpark.

In het Ter Pelkwijkpark worden de studenten in vier groepen opgedeeld en krijgt elke groep een onderwijs-leergesprek met een veteraan van Vereniging Veteranen Zwolle. Dit zal gaan over het verleden, maar is ook gericht op het heden, zoals de situatie in Oekraïne en de toekomst van de student binnen Defensie. Om 13.15 uur houdt Kolonel van den Berg een appèl en reikt hij de eerste challenge-coins uit aan de jongste en oudste student.

Grenzen verleggen, doorzettingsvermogen en teamspirit, dat is waar deze jongeren voor gaan. Want ze ambiëren een loopbaan op het gebied van veiligheid en vakmanschap. Het zijn stuk voor stuk vitale jongeren die zich in de toekomst willen inzetten voor ónze gemeenschappelijke veiligheid. VeVa Marcheert is hun manier om aandacht te vragen voor het belang van het militaire vak en tegelijk de Veteranendag aan te kondigen die de week erna op de nationale agenda staat!

Landelijk worden bijna 2000 VeVa-studenten van 16 verschillende ROC’s worden op 17 juni flink op de proef worden gesteld met uiteenlopende fysieke uitdagingen. Lokaal, in stedelijk gebied, door bos of over strand en met of zonder bepakking. Maar in ieder geval langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van onze vrijheid – en waar mogelijk voorzien van de uitleg van een veteraan.

“Het is hun manier om aandacht te vragen voor het belang van het militaire vak en tegelijkertijd de Veteranendag aan te kondigen die de week erna op onze nationale agenda staat!”

Studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren zich op een loopbaan bij onder andere Defensie en leren hoe zij de civiele diensten in Nederland kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen tijdens de Coronapandemie of bij de overstromingen in Limburg. Daarnaast leren ze ook wat er van militairen gevraagd wordt bij missies in binnen- en buitenland. Kortom; een brede opleiding die geheel in het teken staat van de veiligheid van Nederland!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen