Opmars van monsterwesp Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar
Foto: Pixabay

Wie op de vlucht slaat voor een gewone wesp gaat helemaal rennen bij het zien van een Aziatische hoornaar. Dit insect heeft bijna de dubbele grootte van een normale wesp. De reuzenwesp is inmiddels weer gespot in Zuid-Nederland en rukt langzaam op naar het noorden.

De Aziatische hoornaar eet veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten en is om die reden in 2016 op de zogeheten Unielijst geplaatst. Dat is een lijst met inmiddels 66 soorten planten en dieren die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt. Die aanpak houdt onder meer in dat vestiging en verspreiding moet worden voorkomen.

Mini-helicopters

De Aziatische hoornaar is een soort mini-helicopter die langs komt vliegen. Gevaarlijk zijn ze niet, maar een steek is wel pijnlijker dan van een gewone wesp. De kans dat iemand door een hoornaar wordt gestoken, is echter veel kleiner dan dan door een gewone wesp te worden gestoken. Hoornaars komen namelijk niet af op zoetigheid en eten

De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten. Eentje in het voorjaar en eentje in de zomer. In april wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en bouwt haar eerste nest. Dit voorjaarsnest zit vaak op een beschutte plek, zoals in een: spouwmuur, schuur, carport, veranda of een nestkastje. In de zomer wordt het voorjaarsnest te klein en zoeken de hoornaars een plek voor het zomernest. Ze maken hun nieuwe nest hoog in de bomen, waardoor het vaak moeilijk te zien is vanaf de grond. Meestal is het net rond of peervormig met een ronde onderkant. In de herfst is het net zo groot als een skippybal.

Europese zusje

De kans bestaat dat de Aziatische hoornaar wordt vaak verward met de Europese zuster. De Europese hoornaar is zelfs nog een slagje groter met 3 tot 4 centimeter.  De verschillen tussen de beide hoornaars is moeilijk te zien. De Europese versie heeft een een roodbruine borststuk, antennes en poten.  De Aziatische variant is zwarter. Ook heeft de Europese versie brede gele banden en is het achterlijf van de Aziatische variant met twee smalle en 1 brede oranje band.

 

 

  • Stichting platform Stop invasieve exoten roept iedereen op om alert te zijn op deze grote, bijna geheel zwarte wesp, er een foto van te maken en een melding in te dienen bij Waarneming.nl. Het gaat dus echt om de Aziatische versie en niet de Europese variant van de hoornaar.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen