Ensemble Himmelsburg met passie voor Bach in Academiehuis Grote Kerk

Academiehuis Grote Kerk in Zwolle
Academiehuis Grote Kerk in Zwolle
Foto: Academiehuis Grote Kerk

Ensemble Himmelsburg, dat bestaat uit een groep Phion-musici met allen een diepe passie voor Bach, speelt onder leiding van Pieter Dirksen muziek van Bach. Solisten zijn violist Carla Leurs, Bariton Roele Kok en de Zwolse sopraan Kristen Witmer. Het optreden is zondag 27 februari in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Tijdens het concert staan werken van Bach uit zijn in Köthen centraal. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte.

De twee ‘Serenade’-programma’s in de serie Passie voor Bach geven een goede indruk van de schitterende muziek die Bach tussen 1717 en 1723 schreef voor het hof van Köthen. Prins Leopold was een groot muziekliefhebber. Hij was gereformeerd, dus kerkmuziek hoefde Bach niet te schrijven. Wel componeerde hij een aantal wereldlijke serenades voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van Leopold en zijn familie, waarvan er slechts twee bewaard zijn gebleven. Uit deze periode dateert waarschijnlijk ook de intrigerende Italiaanstalige bascantate Amore traditore. Was deze cantate bedoeld voor gebruik in Bachs familiekring of klonken ze tijdens de muzikale feesten van prins Leopold?

Programma

  1. J.S. Bach Concerto in E voor viool, strijkers en b.c., BWV 1042
  2. J.S. Bach uit: Clavierbüchlein vor Anna Magdalena Bach, Leipzig 1725
  3. J.S. Bach Cantate Amore traditore voor bas-solo en klavecimbel, BWV 203
  4. J.S. Bach Serenade Durchlauchster Leopold voor sopraan, bas, 2 fluiten, strijkers en b.c., BWV 173a  
  • Het concert begint op 27 februari in Academiehuis De Grote Kerk aan de Grote Markt om 14:45 en kaarten zijn te koop via www.phion.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen