Boek van Linda Westendorp Weg van het water over de tsunami Phuket in 2004 maakt een hele diepe indruk

Linda Westendorp
Linda Westendorp
Foto: Andres Lopez Trenado

Dit jaar is het alweer zeventien jaar geleden, maar menigeen zal het nog vers in het geheugen liggen: de verwoestende tsunami van 2004 die aan 230.000 mensen het leven kostte. Reisleider Linda Westendorp maakte deze ramp, samen met haar vijf collega´s, van dichtbij mee en schreef hierover een pakkend ooggetuigenverslag.

Op het ogenblik dat de ramp zich voltrekt en de golven de kustlijn van Phuket in een apocalyptische wereld veranderen, merkt Linda dat de richtlijnen voor een reisleider, zoals voorgeschreven door haar werkgever Thomas Cook, niet meer te handhaven zijn. Linda: ´’Het besef dat er iets helemaal mis was, kwam toen ik enorm grote vissen door de straten zag zwemmen. Ik voelde dat ik moest vluchten.´’ Op dat moment botst de ethiek van de reisleider met die van slachtoffer, ze moet op de vlucht slaan om zichzelf in veiligheid te brengen.

Met het schrijven van Weg van het water doorbreekt Linda Westendorp het zwijgen en toont ze de lezer tot in detail wat er door de tsunami op haar weg komt.

De tsunami is altijd bij mij gebleven´, zegt Linda. In 2018 tijdens een reünie van de reisleiders blijkt dat ze er eigenlijk alleen onderling over kunnen praten, simpelweg omdat het te veel en te groot is wat ze allemaal hebben meegemaakt. Het valt niet in een paar zinnen samen te vatten. Linda: ”Toen kwam ook het besef dat er een boek moest komen. Ik dacht, als ik het niet opschrijf, gaat dit verhaal verloren en dat mag niet!´’

Het verhaal van Linda Westendorp is iets wat beklijft, de lezer van de ene in de andere verbazing laat vallen over een onwerkelijk scenario dat werkelijkheid werd.

  • Linda Westendorp heeft een goed doel gekoppeld aan haar boek. Van ieder verkocht boek gaat een euro naar de Phuket Shunshine Village Foundation. Een foster home voor kinderen in nood. Dit werd opgezet na de tsunami. www.phuketsunshinevillage.org
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen