Net als vorig jaar: opnieuw vuurwerkverbod om de druk op de zorg te verlichten

Vuurwerkliefhebbers moeten het deze jaarwisseling in de weer met sterretjes
Vuurwerkliefhebbers moeten het deze jaarwisseling in de weer met sterretjes
Foto: Pixabay

Net als vorig jaar is er weer een verbod op verkoop- en het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling verboden. Dit om een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1-categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Jaarlijks wordt er bij de nieuwjaarsviering een extra beroep gedaan op de zorg. Dat wil het kabinet dit jaar voorkomen vanwege de enorme druk op de zorgprofessionals als gevolg van COVID-19. Vorig jaar droeg het vuurwerkverbod bij aan aanzienlijk minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en minder spoedoperaties. Tijdens de jaarwisseling van 2019 was er sprake van circa 1.300 vuurwerkslachtoffers (385 op de spoedeisende hulp, 900 bij huisartsenposten), terwijl bij het vuurwerkverbod van 2020 het aantal vuurwerkslachtoffers met 70% daalde naar bijna 400 (108 op de spoedeisende hulp, naar schatting 275 bij huisartsenposten).

Het tijdelijke vuurwerkverbod richt zich op het afsteken en de verkoop van consumentenvuurwerk. Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vallen niet onder dit tijdelijke verbod. Of deze vuurwerkshows doorgaan is aan gemeenten zelf en zal ook afhangen van eventuele nationale vervolgmaatregelen.

Het besluit voor het vuurwerkverbod wordt nu al genomen om het Vuurwerkbesluit op tijd aan te kunnen passen en de steunmaatregelen voor te bereiden. Beide regelingen moeten langs de Europese Commissie en dat kost tijd. Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod voor een tweede maal op rij teleurstellend is voor liefhebbers en verkopers van vuurwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen