Zwolle meest diervriendelijke gemeente van Nederland

Dieren hebben het goed in Zwolle
Dieren hebben het goed in Zwolle
Foto: Redactie

Zwolle mag zich de meest diervriendelijke gemeente van Nederland noemen. De stad greep vandaag de titel waar ze al langer op aasde. De gedeelde tweede plaats was voor de gemeenten Purmerend en Diemen. Vanzelfsprekend zijn de dierenorganisaties in de stad en de gemeente in hun nopjes met de uitverkiezing.

Zwolle was vorig jaar oktober door de stichting DierenLot met tien andere gemeenten genomineerd voor de titel van meest diervriendelijke gemeente van Nederland en bleef met Purmerend en Diemen over bij de laatste drie. Vanwege de coronapandemie ging de uitverkiezing vorig jaar niet door en werd een jaar uitgesteld. De uitslag werd bekend gemaakt tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening in Den Bosch.

Sinds 2018 organiseert de stichting DierenLot de verkiezing van diervriendelijke gemeente van het jaar. Dat jaar werd Leeuwarden gekroond als eerste diervriendelijke gemeente (Zwolle eindigde toen als vijfde) en in 2019 was Amsterdam de winnaar, gevolgd door Zwolle.

Wethouder William Dogger hoopte stiekem op de hoofdprijs. “In 2019 waren we nog bezig met de actualisatie van ons beleid, dat is vorig voorjaar door de gemeenteraad vastgesteld. We zijn dus weer een stap verder en hoe mooi is het dat dit nu bekroond is met de winst. De kunst is nu om ons goede werk vast te houden en ik zie de uitverkiezing als een aansporing om door te gaan en samen met al onze partners en dierenvrienden in Zwolle verder invulling te geven aan ons beleid. De echte winnaars zijn natuurlijk de dieren in Zwolle, voor wie we het graag goed willen doen.”

Dierenteam Zwolle

Zwolle doet het goed. In het Dierenteam Zwolle werkt de gemeente nauw samen met tal van dierenorganisaties in de stad, daarin is Zwolle uniek. De opvang is goed geregeld: het dierenasiel vangt honden en katten op en stichting Flappus vangt andere zwerfdieren op. Jaarlijks organiseren de partners een dierenwelzijnmarkt (die ging vorig jaar en dit jaar niet door vanwege corona) en er is veel aandacht voor educatie en bewustwording van baasjes. Zwolle kent een speciale voedselbank voor dieren. Die kreeg hulp van de gemeente toen ze hun onderkomen moesten verlaten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen