Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle

Ook de 76e bevrijdingsdag is sober gevierd in Zwolle
Ook de 76e bevrijdingsdag is sober gevierd in Zwolle
Foto: Veteranen Zwolle

Het is inmiddels 76 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd door de Candadezen, met voorop Leo Major. Door de coronacrisis kan dit heugelijke feit opnieuw niet worden gevierd. Toch staat Zwolle stil bij 75 + 1 jaar vrijheid.

Leerlingen van basisschool de Geert Groteschool organiseerden een kleinschalige herdenking bij het door hen geadopteerde monument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking was locoburgemeester René de Heer aanwezig. Aansluitend werd op het Van Nahuysplein een stek van de Anne Frankboom geplant door locoburgemeester René de Heer en Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente. Hierbij waren twee leerlingen van de Geert Groteschool aanwezig. René de Heer vertelde waarom deze boom geplant wordt.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en werd in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenkt het leed – maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande – maar om voort te gaan.”

Pilotenlaan

Wethouder Michiel van Willigen was aanwezig bij de herdenking aan de Pilotenlaan. Leerlingen van basisschool De Octopus herdachten bij ‘hun’ monument en de geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Ook werd bij het monument een plaquette onthuld. Dit is een herinneringsplaquette voor de omgekomen Canadese soldaat Alexander Serediak die in de Tweede Wereldoorlog in Zwolle-Zuid is gesneuveld. Initiatiefnemer Edwin van der Wolf, werkzaam als vrijwilliger bij de Canadese begraafplaats, was daarbij aanwezig.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Westenholte

In Westenholte werd een herinneringsplaquette onthuld bij wijkcentrum ’t Anker. Daarbij waren wethouder Monique Schuttenbeld, Edwin van der Wolf en twee leerlingen van basisschool De Morgenster aanwezig. De plaquette is een eerbetoon aan de Canadese soldaat Thomas Llewellyn die op 14 april 1945 in Westenholte sneuvelde door een Duitse granaat.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere scholen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

  • Voor actuele informatie over 75 + 1 jaar vrijheid is de website www.zwolleviertvrijheid.nl beschikbaar. Naar verwachting gaan de herdenkingen volgend jaar weer door met de gebruikelijke samenkomsten bij de monumenten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen