Kind met snotneusje moet thuisblijven van school

Kinderen met verkoudheidsklachten moeten thuis blijven en zich laten testen
Foto: Pixabay / Andrea Piacquadio

Demissionair onderwijsminister Arie Slob volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op over het aanscherpte ‘snottebellenbeleid’, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen van 4 tot en met 12 jaar thuisblijven als ze klachten hebben die bij een coronabesmetting horen.

”De basisscholen en kinderopvangcentra gaan maandag weer open. Kinderen tot 4 jaar mogen wel nog gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang. Zij zijn heel vaak verkouden en huidige onderzoeken wijzen er niet op dat zij corona snel overdragen”, zegt Slob. ”Wel moeten ze thuisblijven als ze benauwd zijn of koorts hebben.”

Basisschoolkinderen die vanwege klachten thuisblijven, moeten zich ook laten testen, adviseert het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn. Een uitzondering is er wel voor kinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben zonder koorts en benauwdheid. “Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is”, aldus het OMT.

Een belangrijke reden voor de aanscherping is de opmars van de besmettelijkere Britse variant van corona. Ook kinderen verspreiden deze coronamutant sneller dan eerdere coronavarianten. Nog steeds is de rol van kinderen in de verspreiding beperkt, concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na onderzoek in Lansingerland. Daar was een uitbraak van het virus op een school. Ook de Britse variant werd daar aangetroffen.

De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen aan scholen. Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid voor veel discussie zorgde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop uitte de PO-Raad bij het ministerie van Onderwijs zijn zorgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden