CBS: sterfte iets afgenomen maar nog steeds hoog

Het CBS heeft berekend dat er een flinke oversterfte is door het coronavirus
Foto: Pixabay

In de tweede week van dit jaar overleden naar schatting 3 850 mensen. Dat zijn 500 meer sterfgevallen dan verwacht voor. In de eerste week van 2021 overleden 4 099 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds half september is de wekelijkse sterfte hoger dan te verwachten valt. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met half januari iets meer dan 60 duizend mensen, bijna negenduizend meer dan te verwachten is.

In de tweede golf overleden tot nu toe ruim 34 duizend 80-plussers, 20 procent meer (5,6 duizend meer) dan te verwachten is. Onder 65- tot 80-jarigen stierf  zo’n 20 procent meer dan verwacht (ruim 2,9 duizend). Onder jongere mensen dan 65 jaar overleden 340 meer, dat is vijf procent.

Voor alle overledenen tot en met juni 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10 duizend mensen aan COVID-19 van maart tot en met juni 2020, zoals het CBS op 1 oktober publiceerde. De oversterfte in die periode wordt dus volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. Meer informatie over de regionale verdeling van de sterfte aan COVID-19 op basis van de doodsoorzakenverklaringen is te vinden in het op 26 november gepubliceerde nieuwsbericht van het CBS.

  • De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden