Frisse duik: klimaatactivisten kennen geen koudwatervrees als het om het milieu gaat

Klimaatactivisten zoeken het water op in het nieuwe jaar
Klimaatactivisten zoeken het water op in het nieuwe jaar
Foto: Extinction Rebellion

De rebellen van Extinction Rebellion nemen maandag een frisse duik. Klokslag om 12.00 uur op de eerste maandag van het nieuwe jaar duiken ze in het ijskoude water bij het Rodetorenplein. Ze willen daarmee laten zien dat klimaattechnisch het water tot aan de lippen staat. Er moet haast worden gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan.

Op het moment dat het luchtalarm klinkt duiken de klimaatactivisten het water in. Het luchtalarm is er voor bedoeld om mensen voor te bereiden op een crisissituatie. Het milieu is dat nu al.

De activisten zeggen: ”We hebben al bijna twee jaar geen sneeuwdek meer gehad in Nederland en dat is nog maar één van de  records die gevestigd is. Dikke kans dat 2020 het warmste jaar ooit in Nederland, Europa en de wereld zal  worden.”

De jongeren willen geen records waar ”we trots op moeten zijn die voort zijn gekomen door uitstelgedrag, afschuiven  van verantwoording en het gebruik van valse oplossingen zoals biomassa. Als we zo doorgaan komen we niet  eens in de buurt het doel van maximaal 1.5 graden opwarming opgesteld in het klimaatakkoord van Parijs.”

Zeggen dan ook: ”De klimaatcrisis wacht niet op het moment dat politici uit gepolderd zijn. Ze weten al zeker dertig jaar dat het  misgaat met het klimaat, maar nemen niet de noodzakelijke maatregelen. Daarom eisen we een burgerberaad  om zo sneller tot effectieve beleidsvoorstellen en tot een lange termijn oplossing te komen tegen klimaatverandering.”  

  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen