Dinsdag persconferentie Rutte en De Jonge: zijn versoepelingen voor de feestdagen wel verstandig?

Feestdagen doorbrengen in eigen kring lijkt het meest voor de hand liggend
Feestdagen doorbrengen in eigen kring lijkt het meest voor de hand liggend
Foto: Pexels /Jonathan Borba

Wat gaan premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag zeggen? De grote vraag is of we de feestdagen in eigen kring moeten vieren of dat er toch mogelijkheden worden geboden om dit met meer mensen te vieren.

Viroloog van het Amsterdam UMC en ook lid van het Outbreak Managment Team vind het geen goed idee om de huidige maatregelen te gaan versoepelen. Hij kijkt naar de virusdruk en de bestrijding van het virus en vindt dat je ‘beter niets kunt doen’. Maar het is de politiek die de afwegingen maakt.

Het is dus afwachten wat Rutte en De Jonge dinsdag gaan zeggen in het kader van de aanpak van het coronavirus. Vermoedelijk komt er meer duidelijkheid over de kerstdagen en oud en nieuw en hoe deze gevierd mogen gaan worden. Ook zal er iets worden gezegd over de mogelijke verlenging van de kerstvakantie. Feit is dat het aantal besmettingen op een gelijk niveau blijft en daarbij wordt het steeds kouder waardoor virussen zich gemakkelijker verspreiden. Daarbij zit iedereen meer thuis.

Kerstdiner

Volgens De Jong is het heel goed mogelijk dat het kerstdiner met eigen familie gevierd moet worden, maar ook daar kleven risico’s aan. Hij zegt dat bij elke samenkomst van mensen de kans op verspreiding van het virus mogelijk is.

Oud en nieuw

Ook zal de jaarwisseling in eigen kring gevierd moeten worden. Het is niet denkbaar dat in een week de situatie drastisch is veranderd. Of de kerstvakantie met een week wordt verlengd behoort zeker tot de mogelijkheden. Officieel duurt de kerstvakantie van 19 december tot en met 3 januari. Het kan dus zijn dat de kinderen op 10 januari weer naar school gaan.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen