Extinction Rebellion met die-in: luchtalarm voor het klimaat

Die-in Extinction Rebellion op de Grote Markt
Foto: Extinction Rebellion

Alarmfase rood. Wanneer op maandag 2 november het luchtalarm klinkt, laat een groep mensen zich neervallen op het koude steen van de Grote Markt. Voor dood liggen ze op het plein. Deze mensen zijn stuk voor stuk bezorgde burgers. Ze zijn Extinction Rebellion en ze luiden de alarmklok. Hun ‘die-in’ staat symbool voor wat ons te wachten staat. Wat voor velen op aarde allang gaande is, maar we ons nog te weinig beseffen. We bevinden ons middenin een crisis en deze treft ons allemaal. Toch zou niet deze georganiseerde ‘die-in’ het nieuws moeten zijn. Niet wat ze doen, maar waaróm ze dit doen, hoort op de voorpagina te staan.

“Dit is werkelijk gaande: Plastic drijft in ons bloed, insecten verdwijnen, oogsten mislukken, poolijs verdwijnt, het Amazonewoud is stervende, de zeespiegelstijging versnelt, koraalriffen sterven, oceaanstromingen verschuiven, onze aarde raakt oververhit. En geen van deze dingen is voorpaginanieuws,” schrijft klimaatwetenschapper Peter Kalmus op zijn Twitter-feed. ”Wat hij zegt is schrikbarend en waar. We stevenen af op een catastrofe. Dit moet elke dag voorpaginanieuws zijn. Dit is reden om de alarmbel te laten klinken. Het is eind oktober zo warm, dat het Arctisch zee-ijs nog dicht moet gaan vriezen. Elk jaar krimpt de poolkap verder. En het lijkt alsof we in Zwolle nog geen last hebben van de rampen die Kalmus beschrijft. Maar ook hier komen we niet onder de gevolgen van klimaatverandering uit”, zeggen de mensen van Extinction Rebellion .

Extinction Rebellion voert opnieuw actie: ”Want onze overheid faalt nog steeds in haar taak een leefbare toekomst veilig te stellen. En dat terwijl we geen tijd te verliezen hebben. Geen mooie praatjes, niet het hoogst haalbare, maar doen wat nódig is. De alarmbel klinkt!”

Extinction Rebellion zette zich eerder in om de komst van een nieuwe biomassa-centrale in Zwolle tegen te houden en blijft zich hiertegen verzetten. Deze vorm van energie opwekken is een valse oplossing, die niet bijdraagt aan een rechtvaardige transitie. We moeten kiezen voor echt duurzame energie. Ontbossing is geen klimaatoplossing.”

”Het vasthouden aan schijnoplossingen brengt de gevreesde opwarming van de aarde van 3 tot 4 graden Celsius steeds sneller dichterbij. Dit zet een kettingreactie in werking die desastreuze gevolgen heeft en mogelijk het einde betekent van de beschaving zoals we die kennen. Het instorten van ecosystemen door ontbossing, overbevissing en vervuiling heeft wereldwijd gevolgen.”

”Daarom eisen we van onze overheid de bevolking te informeren over wat er werkelijk gaande is. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische rampen die het voortbestaan van plant, dier en mens bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering. Werk samen met burgers aan oplossingen. We moeten gezamenlijk onze klimaatbestendigheid vergroten en onze impact op de aarde in zijn geheel verkleinen. Doe wat nodig is om een leefbare wereld voor volgende generaties te waarborgen. En laat burgers meebeslissen over een rechtvaardige transitie. doe wat nodig is. Dit is alarmfase rood. Dit is geen oefening. Dit is de klimaatcrisis.”

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden