Online zetten van filmpjes en foto’s van slachtoffers wordt in de toekomst mogelijk strafbaar

Wie foto's online zet van slachtoffers wordt mogelijk strafbaar
Foto: Pixabay / SplitShire

Het online zetten van foto’s of filmpjes van slachtoffers moet strafbaar worden. CDA, PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer dienen hiertoe samen een wetsvoorstel in.

In het wetsvoorstel pleiten zij voor maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro. De drie partijen voeren aan dat het geregeld voorkomt dat omstanders foto’s of filmpjes maken van mensen die zwaargewond zijn. “Maar het wordt nog erger wanneer die beelden ook nog eens online worden geplaatst op sociale-mediakanalen”, aldus de drie.

Iedereen kan het doen

Op dit moment staat er vrijwel niets in de weg om beelden van personen die hulp behoeven of overleden zijn, openbaar te maken, zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA. “Die sensatiezucht is kwalijk. Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het berokkent het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.” Dit zelfde vindt ook de Graaf: ” Als ik bij een melding sta, verbaast het me ook keer op keer dat er zoveel mensen komen en staan te fotograferen. Sommigen komen gewoon uit nieuwsgierigheid en maken wat foto’s, de andere omdat ze het zagen gebeuren. Ik denk dat de overheid eerst de stap moet zetten dat mensen de meldingen niet meer mee moeten kunnen lezen. Veel mensen gebruiken namelijk apps zoals 112Nederland waarop de meldingen binnen komen. Dit zorgt er voor dat er veel mensen vervolgens komen naar een melding.”

Beelden blijven bij

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt er misselijk van te worden. “Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Zwolle Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook is het mogelijk onze nieuwsbrief dagelijks of wekelijks in de mailbox te krijgen. En bij belangrijk nieuws versturen wij een pushmelding. Wie het nieuws uit de regio wil krijgen kan ook terecht bij Kampen NieuwsSteenwijkerland nieuws, Staphorst Nieuws, Deventer Nieuws, Meppel Nieuws, De Wolden Nieuws en Meppel Nieuws

Lokaal adverteren via Nieuws.nl!

Online adverteren heeft zich in de laatste jaren sterk ontwikkeld. Het zorgt voor naamsbekendheid van je product of dienst. Via ons kanaal bereik je makkelijk jouw potentiële klanten!

Waarom op Zwolle.nieuws.nl adverteren?

 • Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
 • Adverteren op lokaal niveau
 • Vele bedrijven gingen jou al voor
 • Uitgebreide advertentiemogelijkheden
 • Vergroten van je naamsbekendheid
 • Ook adverteren in buurgemeenten mogelijk (regionaal)
 • Door koppeling met Facebook groeiend aantal views

Mogelijkheden

 • Bannering
 • Advertorial/artikel op maat
 • Vacature
 • Bedrijfsvermelding
 • Facebook-campagnes

Over Nieuws.nl

Nieuws.nl bestaat al sinds 2002, het jaar waarin nog geen 50% van de Nederlandse bevolking toegang tot internet had. Tegenwoordig heeft bijna 98% van de huishoudens in Nederland een of meer internetaansluitingen. Het wordt dan ook steeds drukker op onze Nieuws.nl-websites; ieder jaar stijgt het aantal pageviews.

Dat komt niet alleen door onze terugkerende lezers, maar ook door inzet van onze beheerders. Dit zijn lokale journalisten die precies weten wat er speelt in hun gemeente en hoe ze dit kunnen vertalen naar een sterk nieuwsplatform. Een site met publicaties van divers Nederlands nieuws. De focus ligt op lokaal nieuws binnen de desbetreffende gemeente.

Als lokale nieuwsvoorziening werkt Nieuws.nl graag samen met lokale ondernemers. Een
advertentie of artikel op één of meerdere lokale nieuwssites is de ideale mogelijkheid om je verhaal te vertellen en je publiek te benaderen.

Adverteren?

Geïnteresseerd in lokaal adverteren? Wij lichten graag de mogelijkheden toe! Neem contact op met Serge Klaassen via [email protected] of bel naar 06-36455297.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden