Wintergastvrij Zwolle: creatieve oplossingen voor een veilige en gastvrije binnenstad

Een doodstille Diezerstraat waar soms meer dan 8000 mensen per uur lopen
Foto: Redactie

Hoe komt Zwolle gastvrij en veilig de coronawinter door? Dat is de grote vraag. De gemeente Zwolle wil in gesprek gaan om een aanpak te bedenken voor een wintergastvrij Zwolle. Daarvoor wordt onder meer de horeca, cultuur- en creatieve sector en bewoners uigenodigd om hierover na te denken.

Het aantal evenementen in Zwolle wordt langzaamaan minder. Sinterklaas blijft al in Spanje, Prins Carnaval zal vermoedelijk ook niet in de stad verschijnen en de carnaval wordt afgelast.  Omdat de coronamaatregelen nog wel even van kracht blijven, vraagt de gemeente aan de partners in de stad om gezamenlijk plannen te bedenken die ook in de winter gastvrije ruimte bieden aan bewoners, ondernemers en bezoekers.

Wensenlijstje

Veiligheid, toegankelijkheid, zichtlijnen en duurzaamheid zijn de voornaamste eisen die de gemeente stelt aan de plannen. Een snelle en slimme aanpak is het uitgangspunt. De rol van de gemeente is naast de beoordeling van de plannen, vooral gericht op meedenken en mogelijk maken. In het voorjaar, aan het begin van de coronacrisis, is deze praktische aanpak voor het eerst succesvol ingezet. De gemeente heeft toen in de binnenstad veel extra ruimte gecreëerd om tegemoet te komen aan de wensen van ondernemers en organisaties. Zij kunnen hun wensenlijstje inleveren

Experimentele Hanzestad

Een streepje voor hebben plannen waarbij ook de creatieve sector wordt betrokken en die experimenteel van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan overkappingen voor terrassen met een creatieve, verrassende of kunstzinnige uitstraling. Door initiatiefnemers uit te dagen met zichtbaar creatieve en aantrekkelijke oplossingen te komen, kan Zwolle zich ook in deze tijd positief onderscheiden. Dit past binnen het nieuwe beleid van de gemeente om in Zwolle een spannender, creatiever aanbod te bieden tegen het decor van de oude Hanzestad. Hiermee worden nieuwe doelgroepen aangesproken en voor Zwollenaren een aantrekkelijk aanbod geboden.

Plannen indienen

Initiatiefnemers kunnen plannen indienen via [email protected].  Bij de beoordeling van de plannen betrekt de gemeente een vertegenwoordiging van bewoners (BBZ), retail (ZwolleFonds/CityCentrum) en de horeca (KHN).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden