CDA krijgt handen op elkaar van Zwolse raad voor trein naar Parijs, Londen en Brussel

CDA-er Jan Nabers heeft de eerste stap gezet naar internationaal treinreizen
Foto: CDA

Een romantische nacht in Parijs? Een zakenreis naar Londen of een bezoek aan Brussel? De reis begint op station Zwolle. De handen gingen raadsbreed op elkaar voor het initiatief van het CDA voor een directe trein vanuit Zwolle naar een aantal grote Europese steden.

De Zwolse gemeenteraad wil enthousiasme van het college van Burgemeester en Wethouders van Zwolle zich uit te spreken voor deze kansen en nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor zowel de snelle HSL-intercity treinen als voor de internationale treinen vanuit Londen, Brussel en Parijs.

Internationaal Station Zwolle

Met het besluit van de gemeenteraad is de eerste stap gezet in het spoorboekje naar “Internationaal Station Zwolle”. Wethouder William Dogger reageerde enthousiast: “Het college omarmt deze ambitie, het is een mooie motie die past bij onze internationaliseringsambities en de focus die we hebben op  duurzaamheid”. Burgemeester Peter Snijders concludeerde na dit besluit van de gemeenteraad met: “Met ambitie gaan wij voorwaarts”.

Plannen uitwerken

Het college gaat het plan nu verder uitwerken met diverse partners. Hierbij denken we vooral aan de provincie Overijssel, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. De NS had zich al eerder positief over het plan uitgesproken en werkt van harte mee aan de verdere uitwerking.

Vakantie en zakenreis begint in Zwolle

Jan Nabers: ”Vorige week reageerden duizenden Zwollenaren positief. Velen nodigden hun vrienden uit voor een reis naar hartje Parijs (Gare du Nord), naar de Stad van de Liefde. Andere vroegen hun familie om samen met het hele gezin naar Disneyland Parijs te gaan. Voor zakelijke reizigers waren er suggesties om naar Londen te gaan en uit te stappen dicht bij het financiële zakencentrum. De CDA fractie kreeg zelfs een verzoek om met de Intercity Brussel binnenkort een bezoek te brengen aan het politieke hart van Europa; het Europese parlement.”

Duurzamer alternatief

Een week geleden tijdens het debat over de Spoorzone bracht CDA fractievoorzitter Jan Nabers het voorstel in. Nabers: “Juist nu de discussie over de vele vliegreizen die mensen op korte afstanden in Europa maken gevoerd wordt, is het van belang een volwaardig alternatief met de trein te ontwikkelen. Naast schoner heeft het vervoer per trein veel andere voordelen: je stapt uit in het midden van de stad, het bespaart lange inchecktijden en het is minstens zo comfortabel.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden