Hoe vertel je een dementerende man dat zijn vrouw niet meer op bezoek komt?

Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen gaan dicht voor bezoek
Foto: Pixabay

Iedere middag fietst ze van haar aanleunwoning naar het verpleeghuis waar haar man zit. Al sinds november leven ze gescheiden. Zij in het oude huisje en hij in een kleinschalige woonvorm. Iedere dag komt ze op bezoek, maar vanaf vandaag mag dat niet meer. Maar hoe vertel je een dementerende man dat zijn vrouw niet meer komt. En ook voor haar valt een deel van de daginvulling weg.

Corona-minister Hugo de Jonge maakte gistermiddag bekend dat vanaf vandaag verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderen zorg zijn gesloten voor bezoekers. Een maatregel die duurt tot 6 april en is bedoeld om kwetsbare ouderen te beschermen tegen het coronavirus.  Kwetsbare ouderen lopen de grootste risico’s om erg ziek te worden van COVID-19. Door verpleeghuizen nu te sluiten voor bezoekers, wil het kabinet samen met de zorgsector de kwetsbare bewoners beter beschermen. Verenso (Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) is tot het advies gekomen dat dit landelijk nodig is. Het besluit is in lijn met het advies van het Outbreak Management Team (OMT) – RIVM over het beperken van contacten en in het bijzonder het beperken van bezoek aan kwetsbare personen.

Het is voor familie, vrienden en andere bekenden van bewoners voorlopig niet mogelijk om op bezoek te gaan. Daarom worden organisaties en hun medewerkers gevraagd om er alles aan te doen om bewoners en naasten op andere manieren in contact te laten blijven, bijvoorbeeld door (video)bellen mogelijk te maken. Incidenteel kan een instelling afwijken van deze maatregel, in het bijzonder in de stervensfase.

Minister De Jonge: ‘De maatregelen die we moeten nemen zijn verstrekkend en hebben veel verdrietige gevolgen. Juist omdat deze ouderen zich vaak al alleen voelen. We hebben dit besluit dan ook niet licht genomen. Maar we moeten de mensen die ons lief zijn beschermen. Dat doen we door ons gezonde verstand te gebruiken, en de maatregelen met een warm hart uit te voeren.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden