Twee Zwollenaren aangehouden bij inval wietkwekerij in Giethoorn

Wietkwekerij in Giethoorn opgrold
Wietkwekerij in Giethoorn opgrold
Foto: Pixabay

Na een tip van een alerte melder is aan de Brem in Giethoorn een hennepkwekerij ontdekt. De politie heeft drie verdachten – waar onder twee Zwollenaren – aangehouden op verdenking van het overtreden van de Opiumwet.

Er werd een sterke henneplucht geroken rondom de woning. De politie is daarom op onderzoek uitgegaan en ontdekte de kwekerij. Om de kwekerij te kunnen ruimen, werd de stroom afgesloten. Daardoor kwam er teveel koolstofmonoxide vrij en werd een agent onwel. Hij is nagekeken door de ambulance en gelukkig bleek al snel dat alles in orde was. Hierdoor werd wel tijdelijk een GRIP 1 afgekondigd. Dat betekent dat er coördinatie nodig is tussen de verschillende hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance). Voor de veiligheid van omwonenden zijn een aantal woningen ontruimd. Bewoners konden gelukkig al snel weer terug naar hun huis.

Toen de situatie veilig werd verklaard, kon de politie verder met de ruiming. In de woning troffen de agenten diverse materialen voor de productie van hennep. Daarnaast vond men een grote hoeveelheid henneptoppen. Planten werden niet aangetroffen. Op dat moment bevonden zich drie personen in de woning, waaronder een bewoner. Het gaat om een man uit Giethoorn. Daarnaast zijn twee mannen van 28 en 31 jaar uit Zwolle aangehouden.

Help mee hennepkwekerijen te bestrijden

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie. Dus ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen