Zwolle fier in top 5 van aantrekkelijke steden

Regio Zwolle moet een topregio worden goede verbindingen
Foto: Regio Zwolle

Zwolle is een van de meest aantrekkelijke steden om te wonen. Cijfers van vastgoedadviseur JLL laten dat zien. Het is een plek die past bij de ambitie van de stad om in 2030 de vierde economische regio van Nederland te zijn.

De ambitie staat bij het huidige college met vette letters geschreven. Regio Zwolle moet groeien en daarbij past zonder twijfel een aantrekkelijk woonklimaat. De combinatie tussen wonen, werken en recreëren moet goed op elkaar afgestemd zijn. Met wonen gaat het dus wel goed. Volgens JLL is Zwolle in opkomst omdat de economische ontwikkelingen en ook de vooruitzichten goed zijn. Er is relatief weinig werkeloosheid, Zwolle kent een goede bereikbaarheid en dat scoort. De groei zal de komende jaren flink door moeten gaan om de stap te maken als economische regio, waarvan de omliggende gemeenten profiteren.

Op de ranking van JLL scoort Zwolle 71,9%. Amsterdam scoort het best met 80.9%, gevolgd door Utrecht (78,2%), Delft (78,2%) en Amersfoort (74,6%).  Toch zal de regio hard aan het werk moeten blijven om vooral de bereikbaarheid te vergroten.

Metrostelsel treinen

Belangrijk is ook dat Zwolle opgenomen gaat worden in het metrostelsel treinen. Dat zijn hoogwaardige treinverbindingen tussen een groot aantal steden in Nederland met snelle treinverbindingen met Duitsland. Dat betekent dat treinen elke tien minuten rijden naar het westen (Amsterdam, Utrecht, Den Haag/Rotterdam) en het zuiden (Arnhem/Nijmegen en Eindhoven). Hiervan kan het noorden (Leeuwarden en Groningen) ook profiteren. Verder wil Zwolle ook via het spoor een belangrijke verbinding worden met Duitsland. Daarnaast zijn er plannen om de A28 te ondertunnelen waardoor er woon- en werkruimte vrij komt boven de snelweg, maar ook wordt de stad een geheel. De A28 kan een snelle belangrijke verbinding worden naar Noord-Duitsland.

Regio Zwolle is de bestuurlijke samenwerking van 21 gemeenten, verdeeld over vier provincies. In totaal beslaat Regio Zwolle een gebied met zo’n 740.000 inwoners. De regio spreekt ambitie uit en wil doorgroeien. Daarvoor is Zwolle de belangrijkste trekker.

32 Aspecten

JLL vergeleek 84 gemeenten met meer dan 50.000 inwoners op 32 aspecten. Daaronder dus bereikbaarheid, voorzieningen, economische groei en ook de werkgelegenheid.

 

De top 5
1 Amsterdam
2 Utrecht
3 Delft
4 Amersfoort
5 Zwolle

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden