ZZP’er in beeld: Anita Ruitenberg in beeld voor massages met magnesium en een schoon huis

Anita Ruitenberg is actief in de schoonmaak en massages
Anita Ruitenberg is actief in de schoonmaak en massages
Foto: Wendy Frijlink fotografie

Anita Ruitenberg (50) heeft twee specialismen: magnesiummassage en het zorgen voor een schoon huis. Ze zegt: ”Na 5 jaar in de schoonmaak branche te hebben gewerkt heb ik bedacht dat ik voor mensen die het erg druk hebben met werk/gezin de wekelijkse schoonmaak te gaan doen. Dus douche en/of badkamer, toiletten, afstoffen, stofzuigen en de vloeren moppen. De ramen lappen en de keuken van binnen in overleg.” Ze bestiert haar onderneming vanuit een containerwoning op de Oosterenk. 

Haar motto is: niet kletsen maar het werk doen. Dat doet ze al een paar jaar bij het schoonmaken van twee kantoren. En haar arbeidslust gaat van mond tot mond: ”In Juli ben ik begonnen en met anderhalve week had ik 14 adressen. Ik heb een tas bij me waar goede producten in zitten en heb mn eigen doeken mee want de doekjes van de Action die halen het niet bij de professionele bedrijven.” Haar klanten zijn de gezinnen die beide werken en niet in het weekeinde moeten schoonmaken, maar juist de aandacht aan het gezin willen geven. Ook mensen die ziek zijn of een PGB hebben helpt Anita in de huishouding. Eventueel doet ze ook boodschappen én zorgt voor de schoonmaak. Ook heeft ze onder haar klanten mensen zitten die fulltime werken en geen tijd hebben om het huis schoon te maken. 

Uwhuisjeschoon.nl

Ze is trots op haar activiteiten onder de welluidende naam Uwhuisjeschoon.nl. ”De naam zegt alles wat ik doe”, zegt ze. Ze onderscheidt zich van anderen door efficient te werken waardoor ze een klus in anderhalf á twee uur kan klaren, ook omdat ze professionele producten gebruikt.  En dat geeft haar ook voldoening: ”Het zelfstandig werken, het contact met de mensen die tevreden zijn en in overleg kan alles. Maar het is vooral het vertrouwen dat de mensen mij geven om hun huis te mogen schoonmaken.”

Moeilijke keuze

Het was best een moeilijke keuze om ZZP’er te worden, zegt ze: ”Vooral omdat je de zekerheid van een vast inkomen kwijt bent. Daarbij was ik het gezeur zat van voorvrouwen die mijn werk beoordeelden en op dat moment heb je nét even niet de plinten gedaan omdat die de volgende dag aan de beurt zijn. En daar beginnen ze nou net over te zeuren, terwijl de rest er spic en span uit ziet. Men ziet niet wat je wel gedaan hebt, maar altijd was er iets niet goed. Nu heb ik zelf contact met de mensen en als ik iets vergeten ben wordt dat gezegd, rechtstreeks. Het is misschien bot gezegd, maar ik voelde niet de waardering die ik wel verdien.”

Vrijheid als zzp’er

”Als je het werk met plezier doet  en flexibel met de tijden kunt zijn en het overleg met mensen vind ik super fijn. De keerzijde is dat als je vrij neemt je ook geen centen genereert, maar dat is dan maar zo. En de angst dat als me wat gebeurt ik nergens op terug kan vallen vind ik wel lastig dat zou beter geregeld moeten worden in de wet.”

Sterke punten

De sterkte punten van Anita zijn dat ze vriendelijk is en vooral vrolijk. ”In overleg kan een heleboel bij mij. Maar ik werk snel en efficiënt en dat is in het voordeel van de klanten. Het geeft mij een goed gevoel dat ik een woning achterlaat die schoon is. 

Onzekerheden

De onzekerheid is vooral dat je geen centen krijgt als er wat gebeurt, vooral in het begin niet als je net bent gestart. Dan heb je nog geen buffer opgebouwd. ”Ik ben achter het broodfonds aan geweest , daar mag je aan deelnemen als je 1 jaar je onderneming hebt. Verzekeringen zijn asociaal duur. Lid geworden van een vakbond dan heb ik iets maar ja eigenlijk vergoed dat niet iets als ik een ongeluk krijg. En ik ben alleen dus ik heb echt geen vangnet.”

Toekomstbeeld

Anita is inmiddels bijna vijftig en de schoonmaak is best pittig op  de manier zoals ze werkt. Daarom is ze bezig om een massagepraktijk handenergie.nl te beginnen om te masseren met magnesium. ”Dat wil ik graag uit gaan bouwen en zou op den duur de hoofdmoot moeten worden van mijn werk. Het is mooi om mensen fysiek te helpen. De ontspanning die je ervaart na een massage is gewoon super. Mensen met veel stress ,sporters, en mensen met een druk leven is een massage een must voor een evenwichtig lichaam en de magnesium is een heerlijke toevoeging om mee te masseren.

Advies

Het advies van Anita is dan ook: ”Denk groot maar blijf met je beide benen op de grond en vooral realistisch blijven . Geloof in jezelf als jij er blij van wordt, dan worden anderen dat ook en bedenk dat je het toch niet iedereen naar de zin kunt maken.” 

Anita Ruitenberg is te vinden aan Dr E Schattenkerkweg 43 in Zwolle. Op social media is ze vinden via facebook en Instagram onder handenergie voor magnesium massage en voor de schoonmaak op facebook onder uwhuisjeschoon. Of gewoon bellen: 06-11444713

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen