Ook een stoere hond kan bang zijn voor vuurwerk

Foto: CC0

Wij vinden vuurwerk meestal mooi om naar te kijken, helaas is dit voor onze huisdieren vaak anders. Dieren horen vele malen beter dan mensen. Ze mogen er wel even van schrikken maar moeten snel herstellen. Een hond houdt uw gedrag nauwlettend in de gaten. Als u rustig blijft, bent u een voorbeeld voor uw hond. Een pup die tijdens zijn eerst jaarwisseling niet bang was, kan het jaar er na wel bang zijn. Houd daar rekening mee. Indien uw hond wel bang is straf hem of haar niet. Angst is een emotie en kan niet afgeleerd worden met een correctie of straf. Ga ook niet overmatig aaien of troosten, er is tenslotte niets aan de hand, anders bevestigt u de angst. U kunt uw hond wel steunen door uw aanwezigheid.

Tips voor oudejaarsavond zelf

  • Laat uw huisdier niet alleen op deze avond. Zorg voor een plek waar uw huisdier zich veilig voelt, bv. Een bench met een deken er overheen.
  • Ga alleen met uw hond op oudejaarsdag naar buiten om even kort uit te laten. Probeer de rustige momenten van de dag op te zoeken. Laat de hond altijd aangelijnd uit. Het mooiste is om die dag even naar het bos te gaan, daar is geen vuurwerk en kan de hond toch zijn energie kwijt.
  • Leidt uw hond rond middernacht af door te spelen, bijv. door zoekspelletjes te doen of een voerbal cq kluif te geven.
  • Katten verstoppen zich vaak. Laat uw kat dan met rust. Houd katten binnen, sluit het kattenluik af.
  • Doe ramen, deuren en gordijnen dicht.
  • Zet radio of TV aan.
  • Zorg dat hond of kat gechipt is voor die tijd en de gegevens van de chip kloppen bv als u verhuisd bent.

Voor de zeer angstig hond of kat gaan deze goed bedoelde tips niet werken. U moet dan eerder aan de slag bv. met training (nooit in een groep) en of medicatie. Met sommige medicatie moet u al 4 weken van tevoren beginnen. Houd daar rekening mee!

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.
038-4771951 of mail naar [email protected]

Alvast een goede jaarwisseling voor u en uw huisdier toegewenst!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen