Waterschap renoveert gemalen Benoorden de Willemsvaart en Sekdoorn

Renovatie is nodig om droge voeten te houden
Renovatie is nodig om droge voeten te houden
Foto: WODdelta

De gemalen Benoorden de Willemsvaart en Sekdoorn worden in september door het waterschap Drents Overijsselse Delta gerenoveerd. Via deze constructie kan water vanuit het Overijssels Kanaal in de Soestwetering stromen. Renovatie is nodig omdat de gemalen niet meer voldoen aan de geldende normen voor veiligheid en waterbeheer. Na verwachting zijn de werkzaamheden eind december afgerond.

Bijzondere aanpak

Het waterschap renoveert in de komende vier jaar 60 gemalen, stuwen en inlaten. De gekozen aanpak is anders dan gebruikelijk. Het ontwerp en de realisatie worden in bouwteam-verband opgepakt. Een werkwijze waarbij het waterschap en de aannemers nauw samenwerken en waarbij de kennis van alle partijen optimaal wordt benut. Omdat wij meerjarig samenwerken en van elkaar leren, leidt de gekozen werkwijze tot een hogere productie, meer uniformiteit en standaardisatie. Bovendien worden duurzame innovaties gestimuleerd en kosten bespaard.

Gemalen en stuwen

Gemalen en stuwen zijn belangrijke schakels voor het verdelen van water. Ze brengen of houden water in een gebied op peil en zorgen voor de juiste balans tussen te veel en te weinig water. Het gewenste waterpeil hangt af van de functie van het gebied, bijvoorbeeld landbouw, natuur of stad. In totaal beheert het waterschap 340 gemalen en 1.960 stuwen, die gemiddeld eens in de 25 jaar worden gerenoveerd of vervangen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen