Extra open dag van de luchtdoelterp De Terp in Olst

luchtdoelterp De Terp in Olst
luchtdoelterp De Terp in Olst
Foto: Stichting De IJssellinie

In de open dagen lijst van De IJssellinie is een wijziging gekomen. Op 10 augustus zijn de bunkers van de luchtdoelterp (De Terp) aan de Jan Schamhartstraat 98 in Olst geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Dit is in plaats van de Haere bunkers. Die zijn dan dicht.

De Terp verdedigde de Olster stuw en heeft drie opstelplaatsen voor luchtafweergeschut van het type Bofors. De stuw bij Olst lag bovendien nog in het verlengde van de lijn tussen beide kerktorens Whije-Olst. Die lijn vormde, zo gaat het verhaal, dus een heel gemakkelijke aanvliegroute voor vijandelijke bommenwerpers. Er zou zelfs gesproken zijn over sloop van een van de beide torens om die lijn te doorbreken. Maar of dat echt zo was of maar een vraag.  Het geheim van de IJssel heeft nog steeds geheimen.

Verder zijn er in de Terp een gasdichte personeelsbunker met slaapgelegenheid voor in totaal 28 man bedienend personeel; 9 man voor elk stuk geschut plus de coördinerend commandant. De voorraad munitie lag opgeslagen in de andere ruimte, zo beschermd mogelijk en dus dicht tegen het dijklichaam aan. In de bunkers zijn nu onder andere kaarten van de militaire objecten aan de IJssel te zien en er is ook een expositie over wat burgers volgens de BB ( Bescherming Bevolking ) zouden moeten doen bij een aanval. Op de Terp staan ook weer historische militaire voertuigen. Gidsen leiden de bezoekers rond. Entree € 5,00  en kinderen tot en met twaalf jaar betalen € 2,50.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen