RIVM stelt hitteplan in werking voor Oost-Nederland

Vanwege de hitte is het hitteplan in werking gesteld door het RIVM
Vanwege de hitte is het hitteplan in werking gesteld door het RIVM
Foto: Pixabay

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het ‘hitteplan’ afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. De vorige keer dat het gebeurde was augustus 2018.

Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. ”Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, aldus het RIVM.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Volgens het KNMI kan het zondag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden en vanaf maandag nog warmer. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren.

Ook de nachten blijven warm met rond de 20 graden. Het kan benauwd aanvoelen omdat er weinig wind is en de luchtvochtigheid hoog is, aldus het RIVM.

Maatregelen

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die men kan nemen om de gevolgen van hitte te beperken:

  • Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Hoe weet je het als je te weinig drinkt? Dan plas je minder dan gebruikelijk of is je urine donker van kleur.
  • Zorg voor koelte door dunne kleding te dragen, in de schaduw te blijven en lichamelijke inspanning vooral te vermijden tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
  • Houd je woning koel door gebruik te maken van zonwering, voldoende ventilatie: ramen kunnen op een kier gezet worden en houd de ventilatieroosters open.
  • Tot slot is het volgens het RIVM ook belangrijk om voor elkaar te zorgen. Let dus op de mensen in de omgeving die eventueel hulp nodig hebben.

Zonder deze maatregelen kan langdurige hitte leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen ook last krijgen van huidproblemen zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen