Tips om je huisdier koel te houden tijdens de hitte

Houd je hond koel door het water op te zoeken
Houd je hond koel door het water op te zoeken
Foto: Rein Tuininga

Het wordt deze week heel erg warm warm. Dat betekent dat je ook extra op je huisdier moet letten. Dat je een hond niet in de auto moet laten zitten, zou iedereen onderhand wel moeten weten.

Toch gebeurd dit nog steeds. Vaak wordt onderschat hoe snel de temperatuur op loopt in de auto maar dieren kunnen op meer manieren oververhit raken.

Dieren kunnen sowieso niet zo goed tegen de hitte en daarom hier wat afkoeltips van de Dierenbescherming. Niet alleen voor honden, maar ook andere huisdieren want voor hen allen kan oververhitting zelfs dodelijk zijn.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open.

Wat kun je doen?

huisdierBreng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten.

Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Hitteshock

Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Honden

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw en heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.

Hoe koel je honden af?

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag.

Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

Katten

huisdierKatten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft.

Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als je hem in een warme auto moet vervoeren, wees dan alert op signalen van oververhitting.

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat.

Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen.

Huidmadenziekte

Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht.

De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van je konijn en maak het hok vaker schoon.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kan je deze eventueel op een paar huisdierdiepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.

Vogels

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heb je een vogelkooi hangen, dan kan je deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten.

Pas wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten en kleine kinderen. Creëer schaduw in een buitenvolière of kippenhok met een parasol of wit, nat laken.

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.

Weidedieren

Geiten, schapen, paarden en dieren die buiten staan, hebben ook graag schaduwplekken. Zorg sowieso altijd voor vers drinkwater. Schapen kun je scheren, ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen