Blauwalg in vijver Park de Wezenlanden in Zwolle

Blauwalg in het water van Park de Wezenlanden
Foto: WDO Delta

In de vijver in Park de Wezenlanden in Zwolle is blauwalg gevonden. Gemeente Zwolle en Waterschap Drents Overijsselse Delta raden aan elk contact met het water te vermijden en honden niet in het water te laten zwemmen.

Bewoners zijn geïnformeerd, en informeren elkaar, net als de eigenaren van het Parkpaviljoen. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Het advies is om contact met het water te vermijden en er niet te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen.

Wat is blauwalg

Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel vijvers en plassen het geval is, stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf weer. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. Een flinke regenbui is welkom, omdat de temperatuur van het water daarmee daalt.

Geen zwemwater

Het waterschap en de gemeente wijzen er op dat er in Zwolle drie officiële zwemplekken zijn aangewezen door de provincie Overijssel. Dat zijn de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. De waterkwaliteit van deze plassen wordt regelmatig gecontroleerd door het waterschap. Alle andere wateren, zijn géén zwemwater.

Op www.zwemwater.nlstaat de meest de actuele situatie van de zwemplassen in Nederland.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden