Gravende honden ondermijnen de dijken; minder schade door muskusratten

Laat honden niet in dijken graven
Laat honden niet in dijken graven
Foto: Redactie

Het wordt een toenemend probleem: gravende honden ondermijnen de dijken. De schade door muskusratten neemt fors af, maar de schade door gravende honden neemt steeds meer toe.

Het aantal locaties met graafschade door honden is toegenomen van 80 naar 131. Hierdoor ontstaat schade aan de grasmat, die dient als beschermlaag van de dijk. Deze schades komen vooral voor in stedelijk gebied. Het waterschap roept hondenbezitters op hierop alert te zijn. Naast de muskusrat zorgen ook muizen voor schade. Deze graverij beperkt zich veelal tot de bovenste laag. Het aantal locaties waar muskusratten holen en tunnels in de dijken groeven, daalde van 175 naar 42. Hiermee zet de dalende trend van de afgelopen jaren zich voort. Reden van de sterke afname is dat het waterschap de muskusrattenpopulatie steeds verder terugdringt.

Drijfvuil

Vanwege het hoogwater op de IJssel in maart ligt er op veel plekken drijfvuil langs de dijken. Het drijfvuil verstikt de grasmat en bevordert de groei van kruiden die nadelig zijn voor de sterkte van de grasmat, zoals zuring en brandnetels. Het drijfvuil is inmiddels verwijderd. De droge en warme zomer van vorig jaar is ook nu nog terug te zien op de dijken, vooral langs de Overijsselse Vecht. Her en der zijn kale plekken zichtbaar die ondanks het opnieuw inzaaien in het najaar nog steeds aanwezig zijn. De dijkinspecteurs van het waterschap bekijken hoe de grasmat zich dit voorjaar hersteld. Waar nodig wordt opnieuw ‘doorgezaaid’.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen