Deelnemers Afval Bewust vallen in de prijzen

Wethouder William Dogger (links) reikt prijzen uit aan deelnemers proef Afval Bewust
Foto: Gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle en ROVA hebben met de proef Afval Bewust goede resultaten behaald bij het verminderen van restafval. Op 18 september 2018 zijn de gemeenten Zwolle en Raalte samen met ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen de proef Afval Bewust begonnen.

Deelnemers kregen tijdens de proef met de vernieuwde ROVA-app inzicht in hun persoonlijke afvalscheidingsgedrag en maakten daarbij kans op mooie prijzen. Wethouder William Dogger overhandigde de prijzen aan de gelukkige winnaars.

De hoofdprijs ging naar de heer Jager. Hij kreeg een smartphone uitgereikt. De tweede prijs; een design afvalbak voor het scheiden van afval, ging naar de mevrouw Van Hezel. Daarnaast werden nog drie VVV-bonnen overhandigd.

Resultaten proef

Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de methode die voor inwoners het meeste effect heeft om de hoeveelheid restafval te verminderen. In totaal hebben 862 huishoudens deelgenomen aan de proef. “Dat is een bijzonder mooi aantal”, zegt William Dogger. “We mogen er echt trots op zijn dat er zoveel mensen hebben meegedaan. Dat laat wel zien dat ze het belangrijk vinden.”

De deelnemers waren – willekeurig – ingedeeld in vier groepen. Elke vorm gaf op een ander gedragsgebied feedback:
Groep 1 kreeg inzicht in het aantal stortingen vergeleken met vorig jaar
Groep 2 kreeg inzicht in het aantal stortingen vergeleken met andere buurtbewoners
Groep 3 kreeg de mogelijkheid een eigen doel te stellen
Groep 4 kreeg alleen tips en tricks voor afval scheiden, hierdoor kunnen we de resultaten van groep 1, 2 en 3 goed vergelijken met een bepaalde standaard.

De speciale versie van de ROVA-app heeft zoals gehoopt een positieve invloed op het aantal ledigingen in de ondergrondse container voor restafval. Gemiddeld maakten de deelnemers ongeveer 16 procent minder vaak gebruik van de ondergrondse container. De controle groep met tips & tricks heeft, zoals verwacht, het minste effect. Het blijkt dat inzicht in het aantal eigen stortingen, vergeleken met andere buurtbewoners, het meest effectief is. Verder heeft 15 procent van alle deelnemers gebruik gemaakt van de nieuwe functie om met de smartphone de ondergrondse container te openen. “We kunnen concluderen dat de proef is geslaagd. En dat is mede dankzij de inzet van onze inwoners, ROVA en de Rijksuniversiteit Groningen”, aldus de wethouder.

Doel van de proef

In Zwolle konden bewoners van de Aa-landen meedoen aan de proef Afval Bewust en in de gemeente Raalte de inwoners van hoogbouwlocaties, zoals appartementen en flats. Het belangrijkste doel van de proef is inzicht te krijgen in de methode die het meest effectief is voor het verminderen van de hoeveelheid restafval.

Meer informatie of meedoen?

Vragen of ook meedoen? Meer informatie over de proef is te vinden op www.afvalbewust.nl.

'

Reacties

article
21357
Deelnemers Afval Bewust vallen in de prijzen
De gemeente Zwolle en ROVA hebben met de proef Afval Bewust goede resultaten behaald bij
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/21357/deelnemers-afval-bewust-vallen-in-de-prijzen/
2019-04-26T08:56:48+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/04/26085437/Schermafbeelding-2019-04-26-om-08.54.49.png
afval, afval scheiden, gemeente Zwolle, ROVA
Gemeente, nieuws