Werk aan de weg in Berkum om hardrijders en sluipverkeer in de toekomst te weren

Helmhorstweg in Herfte
Helmhorstweg in Herfte
Foto: Google Maps

In de komende maanden zijn er werkzaamheden in Berkum aan de Kuijerhuislaan, Herfterlaan (tot de overweg), Helmhorstweg en Campherbeeklaan (tot de Lorentzlaan) om de verkeersveiligheid in Berkum te verbeteren en sluipverkeer tegen te gaan. Kortom: het rondje van van de Berkumloop.

Door de aanhoudende klachten in Berkum over de verkeersonveiligheid en het sluipverkeer zijn er plannen gemaakt om de Kuijerhuislaan, Herfterlaan en Campherbeeklaan aan te pakken.Op initiatief van een bewonerswerkgroep uit Herfte en in overleg met de wijkvereniging Berkum is de prioriteit voor de verkeersmaatregelen gelegd op deze wegen. Dit zijn ook de wegen waar de afgelopen jaren enkele verkeersongevallen met ernstige afloop hebben plaatsgevonden en waar de druk van het (doorgaande) autoverkeer is toegenomen.

Maatregelen

Er wordt verschillend gedacht over wat passende maatregelen zijn. De gemeente heeft besloten om in Berkum de volgende maatregelen te nemen, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de opmerkingen van bewoners. Er worden kruispuntplateaus aangelegd die zorgen voor eenduidige voorrangsregelingen op de hele route. Verkeer van rechts (fiets en auto) heeft op iedere aansluiting voorrang. Ook het attentieniveau van de weggebruikers wordt verhoogd door de aanleg van drempels en plateaus en daardoor wordt de snelheid op de rechte wegvakken verminderd op de Kuijerhuislaan, Herfterlaan, Helmhorstweg.

De locaties in Berkum en Herfte zijn niet dichtbij woningen om geluids- en trillingoverlast te voorkomen. Op de Campherbeeklaan wordt de rijbaan versmald om de snelheid en doorstroming van het autoverkeer te verminderen. Dat gebeurt ook op de Kuijerhuislaan tussen het kruispuntplateau bij het Roodhuizerpad en Tussen de Verlaten als onderdeel van de (recreatieve) snelfietsroute Zwolle-Dalfsen. Ook komt er een versmaling van de aansluiting van de Helmhorstweg op de Herfterlaan om de snelheid van het inrijdende autoverkeer te verminderen.

Landbouwverkeer

Bij de keuze van de maatregelen (minder drempels, meer versmallingen) is rekening gehouden met het landbouwverkeer in dit gebied. Ook zij zullen echter evenals de ‘busjes van de Ambelt’ hun rijgedrag moeten afstemmen op de omgeving.Met de realisatie van dit totale pakket en de nog te nemen maatregelen op de Erasmuslaan (start planvorming 2e helft 2019) hoopt de gemeente het (doorgaande) autoverkeer in Berkum en Herfte enigszins te beteugelen.

Verkeersoverlast

Een paar bewoners heeft ook gewezen op andere locaties waar sprake zou zijn van verkeersoverlast. Binnen de beperkt beschikbare middelen moet de gemeente keuzes maken. Mocht een andere straat voor onderhoud in aanmerking komen, dan zal beoordeeld worden in hoeverre aanvullende maatregelen meegenomen kunnen worden.

  • Alle werkzaamheden op een rijtje:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen