Het moet afgelopen zijn om harder dan 30 door de binnenstad te jakkeren

De Eekwal iis een van de eerste straten waar aandacht wordt gevraagd...
De Eekwal iis een van de eerste straten waar aandacht wordt gevraagd...
Foto: Google Maps

De actie om niet harder dan dertig kilometer te rijden in de binnenstad start vanmiddag. De Eekwal is als eerste aan de beurt. Van 1 april tot en met 8 juli wordt iedere twee weken een straat omgetoverd tot campagnestraat.

De werkgroep ’30 kilometer’, bestaande uit binnenstadbewoners, komt hiermee in actie voor een verkeersveilige binnenstad. “Een rondreizend circus”, wordt het gekscherend genoemd door Leo Hans, één van de leden van de werkgroep. Hij vult aan: “want we komen met veel bombarie en willen dat mensen blij worden van de acties!”

30km-limiet

De werkgroep heeft samen met de gemeente en Veilig Verkeer Nederland een plan geschreven om extra aandacht te genereren voor het 30km-limiet in de binnenstad. De basis in het plan is om middels scrabbleborden, smileyborden en/of spandoeken in een aantal straten aandacht te vragen voor de snelheidslimiet.

Leo Hans zegt: “Met al onze binnenstad-buren in deze straten willen we zodra de materialen zijn geplaatst ook op de foto. Deze foto’s verspreiden we telkens weer via alle (sociale) media, om de acties onder de aandacht te houden.” De stratencampagne wordt aangevuld met een aantal extra ludieke acties. “Zo willen we onder meer zorgen dat er deze zomer een beloningsactie komt. Mensen die door de binnenstad rijden en zich aan de snelheid houden, krijgen als dank daarvoor een lekkernij aangeboden.”

Positief gedrag

“Op deze manier willen we positief gedrag belonen en een lach op de mensen hun gezicht toveren, terwijl we tegelijkertijd serieus aandacht vragen voor de snelheidslimiet!”, Dat zegt Jan Verbeek, die zich al jarenlang inzet voor verkeersveiligheid in de binnenstad.

Jurrien Stroomberg, wijkbeheerder bij de gemeente vertelt verder: “Afgelopen jaar heeft de werkgroep bewoners uit de binnenstad een intentieverklaring laten tekenen. Met de wijkwethouder voorop. Vervolgens heeft zelfs het gehele college van Burgermeesters & Wethouders getekend! Het is mooi om te zien dat ze zoveel medewerking krijgen.”

Wijkpanel

De werkgroep 30km is een onderdeel van het wijkpanel in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ). Zie voor meer informatie: www.bbzwolle.org.

De actie start vanmiddag. op de Eekwal. Bewoners spuiten dan om 17.30 uur met krijtverf en een mal een 30 op het wegdek.

  • Wie meer wil weten kan de facebookpagina in de gaten houden van de binnenstadbewoners
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen