Bescherm uzelf: controleer met de regelmaat de gasleidingen

Hoe is de staat van uw gasleiding?
Foto: Picabay

Zo nu en dan zijn ze er: gasexplosies in woningen. Het komt niet vaak voor omdat er tijding alarm wordt geslagen vanwege de gaslucht. Wie is verantwoordelijk -het is zelfs een wettelijke plicht te zorgen- voor een veilige gasleiding in de woning. Die plicht ligt bij de huiseigenaar. Wat kan iemand doen voor een veilige situatie in huis?

Het is nodig om met de regelmaat de gasleidingen door een erkende installateur te laten controleren. Dat kan bijvoorbeeld in combinatie met CV-onderhoud of onderhoud aan de woning. Installatiebedrijven hebben speciale apparatuur om te meten of gasleidingen in een woning lek zijn. Dit doen zij door druk op de leidingen te zetten. Dit is echter niet voldoende. Gasleidingen zijn namelijk van rood koper of staal gemaakt en kunnen daardoor roesten . Daarom moeten de leidingen ook met het oog worden gecontroleerd. Wie op gas kookt dient  ook met regelmaat het gasslangetje van het fornuis te controleren. Na verloop van tijd verhardt het rubber en kunnen hier scheurtjes in ontstaan, waardoor gas ontsnapt.

Let op roestvorming

Wanneer leidingen door een vochtige kruipruimte lopen is de kans op roestvorming groter. Onbeschermde gasleidingen, of leidingen waarvan de kunststoflaag beschadigd is, roesten sneller. Een klein roestplekje kan in redelijk korte tijd groter worden. Daardoor wordt de buis poreus, en de kans op lekkage groot.Gasleidingen liggen op verschillende plaatsen in huis. Gasleidingen in de begane grondvloer of onder de vloer hebben meer last van vocht. Soms liggen leidingen in beton. De samenstelling van het beton en de kwaliteit van de beschermlaag kunnen ook van invloed zijn als het om roestvorming gaat. Bovendien kan het gas zich daar ophopen en ruik je het minder snel . Dit is erg gevaarlijk. U kunt het beste een erkende installateur inschakelen om de leidingen in uw huis te laten inspecteren.

Vervanging gasleiding

Als een gasleiding moet worden vervangen, dient een installateur ingeschakeld te worden die aangesloten is bij de brancheorganisatie , bijvoorbeeld Uneto-VNI, Sterkin, SE en KvINL. Installateurs die bij de brancheorganisatie aangesloten zijn moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Schakel een installateur in die goed werk kan leveren…

 

Reacties

article
20593
Bescherm uzelf: controleer met de regelmaat de gasleidingen
Zo nu en dan zijn ze er: gasexplosies in woningen. Het komt niet vaak voor
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/20593/bescherm-uzelf-controleer-met-de-regelmaat-de-gasleidingen/
2019-03-26T08:32:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/03/26083140/Schermafbeelding-2019-03-26-om-08.32.55.png
controle, explosie, gas, gasleiding, gaslucht, installateur
nieuws