ANPR-camara’s bij Zwolle: wat doen ze nou eigenlijk?

Het lukt niet om ongezien langs de ANPR-camera te komen
Foto: Zwolle.nieuws

Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een referentiebestand in een computersysteem. Een referentiebestand is een lijst met kentekens die op naam staan van personen die worden gezocht, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

Als een kenteken matcht met een kenteken uit het referentiebestand dan wordt dit een ‘hit’ genoemd. Op basis van een hit, kan de politie actie ondernemen: de bestuurder krijgt een naheffing of wordt staande gehouden. Als het kenteken niet in het referentiebestand voorkomt (‘no-hit’), worden de gegevens van de kentekenpassage uit het systeem verwijderd.

Waar staan ANPR-camera’s?

ANPR wordt vooral gebruikt op snelwegen. De camera’s kunnen langs of boven de weg bevestigd zijn. Het is ook mogelijk om de ANPR mee te nemen in een politieauto die rondrijdt of op een onopvallende plek langs de weg staat. In Zwolle staan er drie: een hangt boven de A28, de andere twee staan op de IJsselallee.

Hoe lang worden de gegevens bewaard?

De politie bewaart de de gegevens die via ANPR verkregen zijn alleen bij een hit. Een zogenaamde no-hit wordt onmiddellijk uit het systeem verwijderd, behalve als deze gegevens langer nodig zijn voor opsporingsdoeleinden en dan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie. Dit is overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die regelt dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of worden gebruikt. Inmiddels is wetgeving in voorbereiding om kentekenpassages 28 dagen te mogen opslaan ten behoeve van de opsporing van verdachten die een ernstig misdrijf hebben gepleegd.

ANPR-camera’s in de regio

Voor wie wil weten waar in de buurt van Zwolle nog meer van deze camera’s staan. Op de N50 op de Roggebotsluis en direct na Staphorst op de A28. En ook bij Nijkerk, bij de afslag naar Amersfoort-Vathorst, staat er ook eentje.

 

'

Reacties

article
20361
ANPR-camara's bij Zwolle: wat doen ze nou eigenlijk?
Met ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) scant een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/20361/anpr-camaras-bij-zwolle-wat-doen-ze-nou-eigenlijk/
2019-03-17T10:53:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/03/17104941/Schermafbeelding-2019-03-17-om-10.50.18.png
A28, ANPR, ANPR-camera, iJsselallee, kentekenregistratie, mobiel banditisme, mobiele bandieten, Zwolle
nieuws, Politie