OM eist jeugd-tbs voor doodsteken Zwollenaar op feestje in Den Ham

Dario J uit Den Ham moet flink boeten voor het doodsteken van Zwollenaar Michiel Schut vindt het OM
Foto: Pixabay

Voor het doodsteken van Zwollenaar Michiel Schut is tegen de net 19-jarige Dario J. uit Den Ham jeugd-tbs en twee jaar jeugddetentie geëist. Dat schijft RTV Oost.

Volgens psychisch deskundigen heeft hij “een echte opvoeding nodig, waardoor hij leert inzien welke consequenties zijn handelen hebben”. Dario wordt er door het OM van verdacht in het paasweekeinde van vorig jaar de Zwollenaar in de borst te hebben gestoken op een feestje in Den Ham. De 19-jarige Schut overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Fout appje

De oorsprong van de fatale steekpartij ligt in een ‘fout appje’. Een groepje Zwollenaren kreeg er ruzie over met Dario. Bij het opstootje dat vervolgens ontstond, zou die volgens meerdere getuigen ineens een mes hebben getrokken. Schut zou tussen de vechtersbazen zijn gesprongen. Dario heeft het mes vervolgens gedumpt bij een kippenhok.

Geheugenverlies

Dario zelf zegt niet meer te weten dat hij heeft gestoken. “Ik weet wel vaker dingen niet meer als ik veel heb gedronken en drugs heb gebruikt”, zei hij eerder. Hij zegt verder dat hij het blijkbaar wel gedaan móet hebben, omdat zelfs zijn eigen vrienden zeggen dat hij het heeft gestoken. Of dat geheugenverlies echt of gespeeld is, kunnen de deskundigen nog niet overzien. “Hij vertoont veel vermijdingsgedrag, waardoor hij zijn toevlucht zoekt in middelengebruik.” Ook in de jeugdgevangenis waar hij nu zit, heeft hij weer joints gerookt. “En dat terwijl hij eerder juist onder invloed iets gruwelijk lijkt te hebben gedaan.”

Agressief

Volgens het OM heeft Dario ‘willens en wetens’ gehandeld. “Hij wist dat hij agressief zou worden van middelengebruik.” De officier zegt dat het voor de familie een onnoemelijk verdriet is dat Michiel uit het leven is gerukt. “De vraag is dus of iemand een tweede kans verdient na het maken van een fout. Die vraag stelde de vader van Michiel en hij beantwoordde hem ook zelf. In zijn hoofd vindt hij dat iedereen die kans verdient, maar in zijn hart is dat onmogelijk. Toch wint zijn hoofd, maar dan moet de verdachte wel verantwoordelijkheid nemen.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden