Standbeeld Thorbecke tijdelijk naar het Lübeckplein verplaatst

Het beeld van staatsman Johan Rudolph Thorbecke wordt tijdelijk verplaatst
Het beeld van staatsman Johan Rudolph Thorbecke wordt tijdelijk verplaatst
Foto: Youtube

Het bronzen standbeeld van Thorbecke moet tijdelijk wijken voor de herinrichting van het stationsplein en de bouw van de ondergrondse fietsenstalling. Donderdag wordt het beeld weggehaald van zijn huidige plek aan het Stationsplein en verhuist naar het Lübeckplein.

Het standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke is gemaakt door kunstenaar Hans Bayens voor het Stationsplein van Zwolle. Het bijna twee meter hoge bronzen standbeeld van de staatsman werd in 1992 op de rotonde Stationsplein-Stationsweg geplaatst en onthuld.

Werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden beginnen morgen al. Dan wordt de sokkel van het standbeeld ontgraven en wordt op het Lübeckplein de grond voor de fundering van het standbeeld open gegraven. Het bronzen beeld heeft inclusief sokkel een gewicht van circa 3,5 ton. Het wordt op 28 februari tussen 9.30 uur en 11.30 uur met een kraanwagen verwijderd van de rotonde op het Stationsplein. Rond 13.00 uur wordt het beeld op het Lübeckplein geplaatst.

Lübeckplein

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij wordt als de grondlegger van het huidige parlementaire systeem in Nederland beschouwd. In plaats van het beeld van Thorbecke tijdens de werkzaamheden op de gemeentewerf op te slaan is ervoor gekozen het tijdelijk te plaatsen op het Lübeckplein, vanwege de verbinding met het Stadskantoor van de gemeente Zwolle. Thorbecke legde in 1848 in zijn voorstellen voor een nieuwe Grondwet de basis voor het huidige openbaar bestuur in ons land. Na afronding van de herinrichting zal het beeld van Thorbecke medio 2020 teruggeplaatst worden op het Stationsplein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen