Kinderwens opent eerste Nederlandse kinderwenshuis in Zwolle

Ouders met een kinderwens kunnen straks terecht in Zwolle
Foto: Pixabay

Zwolle krijgt het eerste Kinderwenshuis van Nederland. Op 6 maart opent Kinderwens aan de Bachlaan een locatie waar stellen terecht kunnen met een kinderwens.

”Het hebben van eigen kinderen is voor veel mensen een belangrijk levensdoel. Eén op de zes koppels ondervindt echter hindernissen in het parcours om hun kinderwens te vervullen en is aangewezen op medische hulp. Ongewilde kinderloosheid heeft een diepgaande impact op diverse levensdomeinen van kinderwensouders, met name op het vlak van geestelijke gezondheid, sociaal leven, relatie en seksualiteit”, stellen professor dr. Lode Godderis en Shanti Van Genechten van Kinderwens Expertisenetwerk

Kinderwenshuis

Vanaf 6 maart 2019 komt het concept Kinderwenshuizen overgewaaid van België naar Nederland. Een kinderwenshuis is een veilige plaats buiten de ziekenhuismuren waar professioneel geschoolde hulpverleners om wensouders emotioneel en psychosociaal ondersteunen. ”Tot dusver was het voor deze ouders heel  erg zoeken waar zij terechtkonden met hun bezorgdheden en hun angsten.  Een kinderwenshuis is steeds ingebed in vaste overheidsstructuren omdat ouders met een kinderwens zeer kwetsbaar zijn”, zeggen Godderis en Van Genechten.

Professioneel

Vanuit het Kinderwenshuis zal een professioneel aanbod in Nederland worden gestroomlijnd waardoor ouders met Kinderwens overal in het land terechtkunnen voor professionele hulp individueel, als koppel of als in groep. Het eerste Kinderwenshuis van Nederland wordt officieel geopend door wethouder Michiel van Willigen. “Mensen kunnen worstelen met vragen rond hun kinderwens. Graag wil mendan kunnen praten met professionele hulpverleners die je een wegwijzer bieden, advies en handvaten aanreiken om met de emoties en gevoelens te leren omgaan. Het kinderwenshuis organiseert dit en het is mooi nu zij kiezen voor Zwolle als plek hiervoor. Welkom in onze stad!” Karin Otte,verantwoordelijke sociaal wijkteam Zwolle: “Het gaat hier om verborgen verdriet, wat heel ingrijpend kan zijn. Mooi dat er nu een plek is waar het zichtbaar mag zijn!”

Rouwproces

“Lijden aan ongewilde kinderloosheid kan aanvoelen als het verliezen van een geliefde, het thema is een onzichtbaar rouwproces in deze samenleving. Er is een grote nood aan een laagdrempelige plaats om veilige zorgen te kunnen bieden buiten de ziekenhuismuren, vanaf nu het Kinderwenshuis. Wij wensen het kinderwenshuis in te bedden in de vaste overheidsstructuur van Zwolle en zijn dankbaar dat de stad dit project mee wil ondersteunen”, zeggen Godderis en Van Genechten. ” Samen doorbreken we het taboe en zorgen we ervoor dat ouders met een kinderwens niet geïsoleerd raken en een identiteit krijgen waardoor ze terug deel kunnen worden van onze maatschappij en hun verdriet beluisterd wordt en mee gedragen”.

Professionele zorg

Om de professionele zorg te garanderen wordt samengewerkt met Tara therapeuten van het vroegere Fiom uit Nederland. Kinderwens wil een zorgnetwerk in Nederland uit te bouwen dat vanuit het Kinderwenshuis gestroomlijnd zal worden.

Meer informatie is te vinden op Kinderwenshuis Nederland en België 

Reacties

article
19738
Kinderwens opent eerste Nederlandse kinderwenshuis in Zwolle
Zwolle krijgt het eerste Kinderwenshuis van Nederland. Op 6 maart opent Kinderwens aan de Bachlaan
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/19738/kinderwens-opent-eerste-nederlandse-kinderwenshuis-in-zwolle/
2019-02-22T09:54:58+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2019/02/22095415/Schermafbeelding-2019-02-22-om-09.53.00.png
kinderwens, Kinderwens Expertisenetwerk, lode godderis, Shanti van genechten, van genechten
nieuws