Het is officieel: de busbrug is in gebruik genomen

De eerste bussen over de busbrug
Foto: Spoorzone Zwolle

De eerste bussen reden vanmorgen officieel over de busbrug van het nieuwe busstation naar de Veerallee. Dit betekent ook dat vanaf de centrumzijde van het station geen bussen meer vertrekken.

Er is lang op gewacht; de opening van het nieuwe busstation en dat zal voor veel mensen wennen zijn. De oude vertrouwde busritten naar de centrumzijde van het station zijn er niet meer en iedereen wordt vervoerd naar de zuidkant van het station. Wie naar de stad wil zal de bus moeten pakken, via het station moeten lopen of via de Van Karnebeektunnel moeten lopen. Er rijden dagelijks zo’n 1200 bussen over de busbrug.

Lees nog even goed na wat er allemaal is veranderd

Toegang reizigerstunnel

Reizigers die vanaf het nieuwe busstation richting het centrum willen, kunnen via de bestaande reizigerstunnel lopen. In de tunnel staan toegangspoortjes. Deze poortjes zijn te openen met een OV-chipkaart waar een ‘Vrij reizen product’ op staat óf ‘saldo’: minimaal 10 euro voor de Blauwnet poortjes en 20 euro voor de NS poortjes. Reizigers kunnen ook in de kaartautomaat een eenmalig passagerecht voor het station op hun OV-chipkaart kaart laden, een verdere uitleg leest u op: https://www.syntusoverijssel.nl/nieuws/busstation-zwolle-verhuist-naar-de-zuidzijde. Meer informatie over het openen van de toegangspoortjes zonder door te reizen, staat op de website van NS

Bus naar centrum

Reizigers die een kaartje in de bus hebben gekocht en richting het centrum willen, maar niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, kunnen een bus richting het centrum nemen en uitstappen bij Centrumhalte Katwolderplein. Ook kunnen zij naar de binnenstad wandelen via de Van Karnebeektunnel of bovenlangs over de monumentale blauwe Hoge Spoorbrug. Op termijn kunnen busreizigers ook via de passerelle lopen, een openbaar toegankelijke voetgangersverbinding over het spoor. De toekomstige passerelle krijgt een directe toegang tot het busstation.

Taxistandplaatsen

Met de verplaatsing van het busstation, verhuizen ook de taxistandplaatsen mee naar de zuidkant. Reizigers die hun reis starten of vervolgen per taxi stappen in en uit op de taxistandplaats naast het nieuwe busstation. Een speciale taxi-lus maakt de situatie overzichtelijker voor de reiziger. Bovendien kunnen de taxi’s hierdoor makkelijker en sneller de taxistandplaats verlaten. Reizigers kunnen vanaf 17 februari op station Zwolle alleen nog op de nieuwe locatie aan de zuidkant een taxi nemen.

Fietsers Willemskade

De Schuttebusbrug verbindt het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor met de nieuwe busbaan op de Willemskade. Bij de afrit van de busbrug verandert vanaf zondag 17 februari de verkeerssituatie voor fietsers: zij moeten vanaf deze datum stoppen voor het rode licht bij de afrit van de busbrug. Dit verkeerslicht heeft tot dusver alleen op groen gestaan. Om de fietsers te laten wennen aan de nieuwe situatie worden op in ieder geval maandag 18 februari en maandag 25 februari, verkeersregelaars ingezet tijdens de ochtend- en avondspits om fietsers op deze nieuwe situatie te wijzen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen