Kinderen gaan in Isala ‘plank gas’ naar de operatiekamers

In volle vaart naar de operatiekamer
In volle vaart naar de operatiekamer
Foto: Isala Ziekenhuis

Kinderen kunnen met een kleine, elektrische auto naar de operatiekamer rijden in Isala Zwolle. Het ritje van de voorbereidingsruimte naar de operatiekamer geeft een kind wat regie terug in een vreemde omgeving. Nissan-dealer Aben en van de Schelde droeg hier graag een steentje aan bij en schonk de auto.

Verpleegkundige Bert Manting werkt op de voorbereidingsruimte van de operatiekamers. Hij zag kinderen op het OK-complex met gespannen gezichten: ‘Een operatie is voor een kind een hele happening: vreemde mensen, mondkapjes, rare geur, plakkers op je lichaam. Je moet het allemaal maar laten gebeuren. Zou het voor een kind niet fijn zijn als hij zelf wat regie terugkrijgt? Dan ben je vijf jaar en mag je ineens zelf autorijden! Het is een mooie vorm van angstreductie’. Bert trok de stoute schoenen aan en maakte zijn idee voor de jonge patiëntjes waar. Hij benaderde Jeroen van de Schelde van Nissan-dealer in Zwolle en Emmeloord van Aben en van der Schelde: ‘Wij leveren graag deze prachtige auto! Ik vind het belangrijk dat wij hier deel van kunnen uitmaken. Zo organiseren we samen een leuke afleiding op de OK’.

Eén auto

Bert: ‘De verpleegkundige op de voorbereidingsruimte van de OK schat in of het verantwoord is een kind in de auto te laten rijden. Hij let dan bijvoorbeeld op de gezondheid van het kind en of het kind in de auto past. De auto is geschikt voor kinderen van circa 4 tot 9 jaar. We hebben nu één auto. De auto zal zo’n 1 tot 2 ritjes per dag maken. Bij meer kinderen tegelijkertijd proberen we het handig te plannen en anders beslist de verpleegkundige. Dus we kunnen de autorit helaas niet aan alle kinderen van tevoren beloven’.

Veiligheid

De OK-medewerker die het kind begeleidt kan de besturing van de auto op afstand overnemen, zodat er geen brokken worden gemaakt! Ook is de elektrische auto uitvoerig gekeurd. Bert: ‘Het is leuk en goed, maar veiligheid op het OK-complex gaat altijd voor’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen