Zwolle roept mede op tot helmplicht voor snorfietsers

Er valt bijna niet meer te ontkomen aan een helmplicht voor snorfietsers
Foto: Eigen foto

Zeventien steden, waaronder Zwolle, roepen in een brief aan de Tweede Kamer op tot een helmplicht voor snorfietsers. Eerder riepen in december 130 artsen al op dat deze weggebruikers verplicht een helm zouden moeten dragen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. De gemeenten en artsen krijgen steun van drie van de vier coalitiepartijen. Rutger Schonis (D66) wijst daarbij op het stijgend aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD’er Remco Dijkstra is tegen. “Wat is de volgende stap; een verplichte fietshelm?”

Helmplicht

Van de oppositiepartijen zijn onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP het eens met de wens voor een helmplicht. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een helmplicht belangrijk, aldus Cem Laçin (SP). Roy van Aalst van de PVV is tegen. “Mensen kunnen dit prima zelf beslissen.”

Tientallen doden

Ook minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) van verkeersveiligheid liet al weten “open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht”. Snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur. De snorfiets zorgt volgens de artsen en gemeenten jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)letsel.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden