125 jaar Huyskamp’s fijnhouthandel: trots familiebedrijf met unieke vierde generatie aan het roer

Het al weer 125 jaar geleden dat Herman Huyskamp zich als 'Houtkooper'.
Foto: Eigen foto

Het is al weer 125 jaar dat Herman Huyskamp zich vestigde als ‘houtkooper’ in Apeldoorn. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer en is het uitgegroeid tot H. Huyskamp’s fijnhouthandel in Zwolle. De fijnhouthandel is nog een van de weinige zelfstandige houthandels in Nederland

De liefde voor hout zit in het DNA van de familie Huyskamp, want al vier generaties lang wordt het bedrijf succesvol voortgezet van vader op zoon. Wanneer een familiebedrijf na zoveel jaar nog steeds volop floreert, dan is dat zeker een moment om trots op te zijn en stil te staan bij de oorsprong en de toekomst.

Oorsprong

Oprichter Herman Huyskamp  startte zijn onderneming op 25 mei 1894. Hij kocht eiken hakhoutbossen en leverde onder andere takkenbossen als aanmaakhout voor de locomotieven van de NS. Ook kreeg hij opdracht om een slotgracht rond paleis Het Loo te graven en moest daarnaast bosterreinen aankopen voor de Koninklijke Houtvesterijen. Hij wilde echter niet alleen hout kopen en verkopen, maar ook verwerken in een eigen zagerij en bouwde uiteindelijk in 1924 een huis en een zagerij in Zwollerkerspel. Zo ging het verhaal van de houthandel in Zwolle verder. Daarna maakte het bedrijf diverse ontwikkelingen door.

Gefusilleerd

Beoogd opvolger en zoon Herman Huyskamp was intussen actief in het bedrijf, maar werd net voor de bevrijding gefusilleerd bij de Woeste Hoeve. Frederik Anne, een jaar jongere broer, was werkzaam als boswachter bij de Koninklijke Houtvesterijen bij Het Loo. Op verzoek van de familie diende hij zijn ontslag in om in 1945 de nieuwe eigenaar van de houthandel te worden. De zagerij werd na de Tweede Wereldoorlog rond 1950 afgestoten en het bedrijf legde zich meer toe op het opbouwen van een klantenkring die graag goed en mooi hout wilde gebruiken. Iedere opvolger had zo zijn eigen visie en zo richtte het bedrijf zich – onder leiding van zoon Herman Huyskamp vanaf 1970 – vooral op omzetvergroting in de interieurbouwbranche, om de recessies in de bouw het hoofd te kunnen bieden. In 2002 liet hij een mooi nieuw pand bouwen op het industrieterrein de Marslanden, waarna de voorraden en het bedrijf in algehele zin verder konden worden uitgebreid en geprofessionaliseerd, onder leiding van zoon Frederik.

Familiebedrijf

Slechts drie procent overleeft het aantreden van de vierde generatie zeggen de statistieken. Huyskamp’s Fijnhouthandel is dus een trotse uitzondering en al vier generaties lang een onafhankelijk familiebedrijf. Frederik Huyskamp toont al 22 jaar passie voor hetzelfde vak en heeft op dit moment de leiding, nadat hij in 2004 het officiële stokje overnam van vader Herman. Zus Henrike ondersteunt hem hierbij reeds jaren aan de zijlijn op verschillende vlakken. De vijfde generatie is nog niet in aantocht, die zijn nog te jong, maar wie weet…?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden