D66 Zwolle wil historische puien terug en vraagt ton per jaar voor gevelfonds

De schoonheid van de Zwolse gevels is alleen te zien als je met je hoofd in de nek loopt
Foto: Google Maps

De D66-fractie in Zwolle wil de puien van oude panden in de binnenstad weer in oude glorie herstellen. Het voorstel van de partij is om een speciaal gevelfonds op te richten. Daar zou jaarlijks honderdduizend euro voor moeten worden vrijgemaakt.

Met het voorstel wil de D66 fractie de beeldkwaliteit en economische kracht van de binnenstad versterken. Het voorstel draagt bij aan het beleefbaar maken van de prachtige panden die Zwolle rijk is op straatniveau.

Hoofd in de nek

Al eerder stelde Sonja Paauw dat de schoonheid van Zwolse historische binnenstad is wat Zwolle van andere steden onderscheidt. “Onze binnenstad heeft veel bijzondere panden. Helaas is dit vaak alleen zichtbaar als je met je hoofd in de nek door de straat loopt. Wat je op ooghoogte ziet is inwisselbaar voor een andere winkelstraat. Veel winkelpuien doen geen recht aan de historische waarde van de panden en de stad.”

Kwaliteit verbeteren

Een gevelfonds moet volgens D66 uitkomst bieden voor het verbeteren van de uitstraling van winkelpanden. Een dergelijk fonds draagt bij aan het versterken van de identiteit en uitstraling van de stad. Andere steden, zoals Hengelo en Meppel, hebben daarom al een gevelfonds. Hier worden actief plannen gemaakt met winkeliers en pandeigenaren om de kwaliteit van hun pand te verbeteren. “Het resultaat is een win-win” aldus Sonja. ‘Een aantrekkelijk pand is niet alleen gunstig voor de eigenaar, maar ook voor de ondernemer, en de rest van de binnenstad.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden