13 september: chocoladedag

Het is vandaag chocoladedag
Het is vandaag chocoladedag
Foto: Pixabay

Het is vandaag 13 september: chocoladedag. De internationale chocoladedag is e dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren. Hij is de oprichter van ‘Hershey Chocolate Company’, producent van de populaire Hershey-chocoladereep.

Chocolade is een van ’s werelds meest geliefde voedselproducten en dat wordt jaarlijks op 13 september gevierd met de ‘Internationale Dag van de Chocolade’ (International Chocolate Day).

Geluksgevoel

Chocolade zou voor een geluksgevoel zorgen, maar dat zit ook een beetje tussen de oren. We associëren chocola namelijk met mooie herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan de chocolaatjes die je als beloning kreeg toen je klein was, of aan de chocoladeletters die je kreeg als de Sint in het land was. Dan hebben we het nog niet eens over die lekkere kerstkransjes die stiekem uit de kerstboom werden geplukt. Door deze positieve associatie, kunnen we een gelukkig gevoel oproepen bij het eten van chocola wanneer we verdrietig zijn. Dit draag er aan bij dat we ons sneller weer vrolijker voelen.

Sensueel

Het geluksgevoel zou ook ontstaan doordat het chocola smelt op de tong, omdat dit als sensueel wordt ervaren. In de geschiedenis werd chocolade een lust opwekkende werking toegedicht.

  • De Azteekse keizer Montezuma dronk per dag tot 50 bekers gekruide cacao én zeker alvorens hij zijn harem binnenstapte.
  • De wereldberoemde vrouwenversierder Casanova deed vaak een beroep op chocolade en champagne.
  • Ook Madame du Barry, een van de maîtresses van Lodewijk de Vijftiende, lustte er wel pap van. Ze gaaf haar minnaars chocolade in de hoop dat ze het dan wat langer volhielden

Chocolade is vooral bij vrouwen wereldwijd erg populair. De grootste producent van chocolade is niet Zuid-Amerika, waar het oorspronkelijk vandaan komt, maar Ivoorkust in Afrika. En de beste chocolade wordt geproduceerd in Zwitserland, België, Frankrijk, Spanje, de VS, Oostenrijk en Duitsland.

De datum van de ‘Internationale Chocolade Dag’ is de dag waarop in 1857 Milton S. Hershey werd geboren, een Amerikaans banketbakker en oprichter van de ‘Hershey Chocolate Company’, producent van de populaire Hershey-chocoladereep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen