Roep wordt luider: kies voor solardaken in plaats voor zonneparken

Zonnedaken krijgt wellicht een toekomst
Zonnedaken krijgt wellicht een toekomst
Foto: Pure Energie

Er komen steeds meer geluiden om onder meer het daklandschap van Zwolle in te zetten om daar solardaken te realiseren in plaats van het wateroppervlak van de Bomhofplas en Sekdoornplas te gaan gebruiken. Wellicht is het inzetten van zonneparken de koste klap voor het College van B en W van Zwolle naar het gebruik van zonne-energie, wellicht zijn er meer opties.

Fietser Edwin Koster zegt als antwoord op  ”Ik hoop vooral dat we ongebruikt daklandschap van onze bedrijvenparken gaan inzetten.”

Op zich zou je zeggen, dat is goed nieuws en dat is het natuurlijk ook maar ik had toch graag eerst alle mogelijkheden van de Zwolse daken laten benutten.Is daar dan wel voldoende aandacht voor? Ik lees daar niets over. Te lastig? Te moeilijk? Subsidie? Prestige projecten?”

Lijkt me inderdaad dat er genoeg ruimte op gebouwen is die daarvoor gebruikt kan worden.”

Landschapsvervuiling zit ik niet op te wachten.”

Zonne-energie neemt een enorme vlucht en de wereldwijde markt spectaculair is gegroeid.,Volgens hoogleraar Wim Sinke van de Universiteit van Amsterdam tijd om te kijken naar andere aspecten van het opwekken van energie met zonlicht.

Solardaken

Een voorbeeld is De Groot in Vroomshoop. Dat sloot een duurzame overeenkomst met Pure Energie. Het dak van de vestiging in Vroomshoop wordt voorzien van ruim 14.000 zonnepanelen. Het totale oppervlak van de installatie is zo’n 2,5 hectare en heeft een capaciteit van 4 MW. Daarmee krijgt De Groot Vroomshoop één van de grootste solardaken van Overijssel.

Andere mogelijkheden

Ook gevels kunnen worden ingezet om zonne-energie op te wekken. Een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas heeft zonnepanelen geïntegreerd in de gevel. Ramen met een transparante coating buigen het zonlicht af naar de zijkanten van het raam waar zonnecellen zitten die het licht omzetten in elektriciteit. er dakpannen op de markt met ingebouwde zonnecellen en wordt er verf ontwikkeld met minuscule zonnecellen erin. Fietspaden kunnen voldoende energie opwekken om in eigen verlichting te voorzien, snelwegen kunnen worden gebruikt.

Nadenken

Wellicht is het zo dat het college van Zwolle eerst even na moet denken aan de mogelijkheden voordat de gemakkelijkste route kiest en in zee gaat met GroenLeven en Kronos Energie in zee gaat om megaparken aan te leggen. Zwolle zou er voor kunnen kiezen om innovatief te zijn bij het ontwikkelen van duurzame projecten voor zonne-energie,

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen