Drie zonneparken zijn een grote stap om Zwolle energieneutraal te maken

Zon en wind moeten veel energie opleveren
Zon en wind moeten veel energie opleveren
Foto: Pixabay

De komst van drie zonneparken in een energieneutraal Zwolle is een stap dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het afgeven van de vereiste vergunningen van het zonnepark Weekhorst aan de Jan Van Arkelweg en is de eerste stap gezet voor  drijvende zonneparken op de Bomhofsplas en de Sekdoornplas van elk circa 20 hectare.

Zwolle heeft grote ambities en wil uiterlijk  in 2050 energieneutraal zijn. Dat betekent dat er dan in Zwolle evenveel energie op duurzame wijze wordt opgewekt als dat er wordt gebruikt. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. De gemeente wil vaart maken: al in 2025 moet de uitstoot van CO2 25% minder zijn dan in 1990 en wordt 25 % van alle energie op duurzame wijze opgewekt. Deze verandering in onze energievoorziening is niet alleen een grote opgave, maar biedt ook grote (economische) kansen voor de stad: door meer gebruik te gaan maken van de energie die hier wordt opgewekt vloeit minder geld weg naar het inkopen van (fossiele) energie van buiten Zwolle. Daar profiteren Zwolle en de regio van.

Energiegids

Naast isoleren, energiebezuiniging en duurzame opwek door particulieren en bedrijven is grootschalige opwek van energie nodig. Dat kan door aardwarmte (geothermie), zonneparken, windmolens en waterkrachtturbines. Ruimtelijke impact en kwaliteit zijn belangrijke aandachtspunten bij grootschalige opwek. De Zwolse Energiegids geeft daarbij houvast zodat initiatieven voor grootschalige opwekking van duurzame energie zorgvuldig afgewogen worden. Communicatie met omwonenden en participatie (social return) zijn belangrijke procesvoorwaarden. De energiegids wordt toegepast bij de ontwikkeling van de drie zonneparken.

Zonnepark Weekhorst  

Kronos Solar realiseert in samenwerking met de grondeigenaar/agrariër een zonnepark aan de Jan van Arkelweg. Het park kan na realisatie bijna 4% bijdragen aan de Zwolse doelstelling voor 2025 en zal dan voorzien in de stroombehoefte van ruim 3000 huishoudens. Vanaf januari heeft Kronos diverse keren met direct omwonenden en natuur- en milieuorganisaties overlegd. Op 15 mei 2018 heeft Kronos in Windesheim een inloopbijeenkomst georganiseerd voor omwonenden uit een wijdere kring en andere geïnteresseerden. De gemeente was aanwezig om vragen te beantwoorden.

Naar aanleiding van de gesprekken en de inloopbijeenkomst heeft Kronos het plan aangepast. Zo wordt het zonnepark niet 19 maar 15 hectare groot en komt er ook aan de westzijde bij het spoor een haag. Het college  wil dan ook meewerken aan het zonnepark Weekhorst De raad bespreekt het plan op 17 september. Daarna kunnen b en w de omgevingsvergunning verlenen.

Drijvende zonneparken

Initiatiefnemer GroenLeven werkt in overleg met de eigenaren/exploitanten van de zandwinlocaties Sekdoornplas en de Bomhofsplas (Haerst) aan plannen voor twee drijvende zonnevelden van elk 20 hectare. Deze twee zonneparken kunnen samen ongeveer 13.500 huishoudens van stroom voorzien. De direct omwonenden en betrokkenen zijn al geïnformeerd over de plannen. Uit onderzoek blijkt dat er geen grote nadelige milieueffecten te verwachten zijn. Daarom is het niet nodig milieueffectrapportages voor deze plannen te maken. Burgemeester en wethouders leggen dit najaar de plannen voor aan de raad.  

De drie zonneparken dragen in totaal voor ongeveer 17% bij in de doelstelling voor het opwekken van duurzame energie in 2025.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen