Inval FIOD in Zwolle in onderzoek naar witwassen via internationale constructies

Foto:

De FIOD heeft onder meer in Zwolle een inval gedaan in maar liefst vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen.

Het onderzoek werd gedaan in negen woningen en kantoorpanden, waar onder dus Zwolle en ook Hattem. Het gaat om vijf mannen van 42, 52, 53, 54 en 56 jaar en twee vrouwen van 45 en 51 jaar. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. De politie heeft een vuurwapen in beslag genomen. De FIOD heeft onderzoek gedaan naar informatie die is kwam uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten te houden, zogenoemde facilitators.

Cypriotische bankrekening

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat een Luxemburgse bankrekening van een ‘facilitator’ veelvuldig werd gevoed met bedragen die binnenkwamen onder de noemer ‘dividend’. Korte tijd later maakte de facilitator het bedrag over op de rekeningen van de Nederlanders onder de noemer ‘gift’. Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van de bankrekening in Luxemburg, werd binnen de frauduleuze constructie een Cypriotische bankrekening gebruikt.

Inkomstenbelasting

Alle verdachten hebben hun vermogen op de buitenlandse bankrekeningen niet aangegeven in hun aangifte inkomstenbelasting. Op basis van de ontvangen informatie van de Luxemburgse autoriteiten is de Belastingdienst gestart met een onderzoek naar (onder andere) dividenden die zijn uitgekeerd door de vennootschappen en die niet zijn aangegeven bij de Nederlandse Belastingdienst. Mogelijk zijn de winsten waaruit deze dividenden zijn betaald niet aangegeven. Door de onderzoeken komen mogelijk meer Nederlanders in beeld, die vergelijkbare buitenlandse structuren. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit.

'

Reacties

article
14797
Inval FIOD in Zwolle in onderzoek naar witwassen via internationale constructies
De FIOD heeft onder meer in Zwolle een inval gedaan in maar liefst vijf strafrechtelijke
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/14797/inval-fiod-in-zwolle-in-onderzoek-naar-witwassen-via-internationale-constructies/
2018-08-30T08:23:49+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2018/08/30082609/euro-96289_960_720.jpg
nieuws