Coalitie is eruit, vandaag presentatie nieuw college Zwolle

Foto:

ZWOLLE – De onderhandelaars van de ChristenUnie, Groenlinks, VVD en Swolwacht voor een nieuwe coalitie zijn eruit. Vandaag wordt het nieuwe coalitieakkoord bekendgemaakt. Zwolle is nieuwsgierig wat er in staat.

Wat staat Zwolle de komende jaren te wachten? Windmolens erbij of juist niet en de koopzondagen? Het waren en wellicht zijn twee grote twistpunten in het nieuwe college. Een belangrijke vraag die de Zwollenaren zich stellen is of Zwolle met de koopzondagen een grote stad wordt door iedere zondag de winkels te open, een groot dorp blijft met de huidige winkelsluitingswet of een dorp wordt zonder koopzondagen. Het staat in het nieuwe akkoord.

Nieuwe college

De wethoudersposten waren al bekend. Ed Anker en Michiel van Willigen gaan namens de ChristenUnie door en ook VVD-er René de Heer knoopt nog vier jaar vast aan zijn wethouderschap. Het is geen verrassing dat William Dogger er namens Swollwacht bij komt. Hij opteerde heel opzichtelijk voor een zorgpost. Voor GroenLinks gaan Monique Schuttebeld en Klaas Sloots het college in. Onbekend is nog wel wie welke portefeuille heeft gekregen en ook of er de noodzaak is voor een zesde wethouder in Zwolle,

Zesde wethouder

De keuze voor een zesde wethouder kreeg al de nodige kritiek. Met name omdat dit louter en alleen getalsmatig zou moeten vanwege de deelname van vier partijen aan de coalitie. Zelf zei men dat er een complex takenpakket Zwolle staat te wachten en dit een zesde wethouder rechtvaardigt. Zeker is wel dat de coalitie nog even een miljoenentekort moet zien weg te poetsen in het sociaal domein. Daarbij opteert Zwolle steeds meer als een regiogemeente met bijbehorende taken.

Vandaag zal dus veel meer duidelijk gaan worden over de toekomst van Zwolle.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen